Recuperat el cos del treballador desaparegut en l'explosió de la petroquímica de Tarragona

Han mort tres persones i hi ha set ferits, un de molt greu
Recuperat el cos del treballador desaparegut en l'explosió de la petroquímica de Tarragona

Recuperat el cos del treballador desaparegut en l'explosió de la petroquímica de Tarragona

Han mort tres persones i hi ha set ferits, un de molt greu
Redacció Actualitzat
Busquen el treballador desaparegut en l'explosió de la petroquímica de Tarragona
Interior de la planta de l'empresa IQOXE, aquest dimecres al matí

Els equips d'emergència han recuperat el cos del treballador desaparegut després de l'explosió d'aquest dimarts a l'empresa IQOXE, al polígoin d'indústries químiques de Tarragona, al terme municipal de la Canonja.

Amb l'extracció del cos, "estem més a prop de tancar aquest episodi d'emergència", segons ha informat aquest dimecres a la tarda el conseller d'Interior, Miquel Buch. 

El cos l'han trobat al matí, cobert de runa, a prop de la zona d'oficines de la fàbrica.

El balanç de víctimes d'aquest accident és, a hores d'ara, de tres morts i set ferits, entre els quals un de molt greu.

La primera persona morta va ser víctima d'una planxa de ferro que va sortir disparada per l'explosió i va impactar en un edifici situat a més de 2 quilòmetres de la fàbrica.

 

 

La recerca del treballador en el recinte de la fàbrica l'havien aturada cap a les 2 de la matinada per qüestions de seguretat, perquè era en una zona molt pròxima a l'explosió. 

L'han represa a primera hora del matí, ja amb llum de dia, amb unitats de gossos dels Bombers i també dels Mossos d'Esquadra.


Crema controlada, buiden el dipòsit

Segons ha explicat Albert Ventosa, cap de l'operatiu de Bombers, l'explosió es va produir en un reactor en què es fabriquen productes químics. En una compareixença a les 6 de la tarda, Ventosa ha explicat que ara ja no queda flama a dins del recinte i que l'objectiu que aborden ara és transvasar les 75 tones de material barrejat amb aigua de l'extinció que encara hi ha dins del tanc: 

"Ens concentrem en el buidatge de l'òxid de propilè del dipòsit afectat, per tal de reduir el risc a l'entorn. Quan es resolgui aquest transvasament, a poc els bombers anirem retirant les nostres dotacions i recursos". 

Les tasques es poden allargar fins aquest dijous i, de fet, no es preveu cap nou comunicat oficial fins aleshores. 

Una quarentena d'efectius treballen a l'interior del recinte de l'empresa, i aproxidament la mateixa quantitat, a l'exterior. 

Els bombers han centrat els esforços a refredar la cisterna incendiada per la deflagració. Han optat per deixar que acabi de cremar, perquè era més segur que no pas intentar apagar-la.

També s'ha treballat per garantir la seguretat de les persones que han recuperat el cos del treballador localitzat sota la runa.

 


Polígon tancat

L'entrada a l'empresa i a les empreses pròximes, com Ercros, ha quedat tancada per la policia, que no deixa entrar els treballadors, que al matí s'han quedat a fora o han aprofitat per anar a esmorzar.

Fins a set indústries estan aturades, afectades per l'àrea de seguretat. Són les més properes a IQOXE. Hi treballen un centenar de persones que aquest dimecres esperaven notícies sobre els seus companys i s'oferien a col·laborar en l'emergència. 

 

A les 8 del matí s'ha fet el relleu dels 30 bombers que hi han estat treballant durant tota la nit, i poca estona després se n'hi han afegit 30 més.

A les dotze del migdia s'han convocat diversos minuts de silenci per les víctimes de l'explosió. A les portes de l'empresa afectada, al polígon industrial de la Canonja, un grup de treballadors han recordat els seus companys i el conseller executiu d'aquesta empresa química ha llegit un comunicat anunciant que s'ha obert una investigació sobre les causes de la deflagració.

La resta d'empreses del complex petroquímic també han mostrat el seu suport a les víctimes amb un minut de silenci, en què treballadors d'altres empreses s'han mostrat preocupats per la seva seguretat.
 


Hipotesi sense fonament

Després de l'explosió han corregut per les xarxes socials especulacions sobre la possibilitat que l'explosió l'haguessin causada restes d'un satèl·lit artificial.

L'origen de les especulacions seria una imatge captada dimarts a la tarda a sobre del delta del Llobregat que s'ha interpretat com la caiguda d'un aparell d'aquest tipus:


Experts consultats pel 324.cat han desmentit aquesta possibilitat, i també que pogués ser un meteorit o un bòlid, assegurant que la imatge, que ja s'ha esborrat, mostra esteles d'avions normals.

Igualment han descartat que l'objecte que va caure al barri de Torreforta de Tarragona i va matar una persona no hagués sortit disparat per l'explosió, sinó que hagués caigut del cel, cosa que també s'ha suggerit.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES