Busquen amb drons dos desapareguts a la glacera de la Marmolada, als Alps italians

La identificació de les víctimes és prioritària i els Carabinieri treballen a fons en els reconeixements mitjançant proves d'ADN de totes les persones que puguin mentre també informen puntualment les famílies

RedaccióActualitzat

Els equips de rescat continuen buscant dues persones desaparegudes que es creu que es va emportar l'allau d'aquest diumenge a la glacera de la Marmolada, el pic més alt de les Dolomites, a Itàlia.

Després de l'allau, les tasques de rescat coordinades pels Carabinieri han aconseguit recuperar deu cossos. També hi ha 8 ferits.


Prioritat a identificar les víctimes

Les tasques de recerca de les altres possibles víctimes van començar de seguida, i en un primer moment hi havia una llista de 20 persones que es pensava que podien ser a la glacera quan va haver-hi l'allau.

Aquesta xifra ha anat baixant a mesura que s'han localitzat sanes i estàlvies moltes persones de la llista. El dimarts a la tarda, la llista va quedar reduïda a cinc, totes de nacionalitat italiana.

Això va ser després que es localitzessin 8 persones que tenien previst pujar diumenge a la Marmolada però que finalment van canviar de plans i van pujar a una altra muntanya.

Un helicòpter sobrevola el punt de l'allau, aquest dilluns a la muntanya de la Marmolada, a Itàlia (EFE)

Glacera inestable

Aquest dimecres, a primera hora s'han reprès les tasques de recerca des del centre de comandament, situat al municipi de Canazei:

La recerca es fa principalment amb drons i helicòpters, pel risc que hi hagi més allaus a la glacera, que és la més gran de les Dolomites, que és el nom que reben els Alps orientals italians.

Els equips de rescat, però, estan tenint dificultats a causa de la capa de pols i deixalles que ha quedat a la zona, i estan preparant una expedició amb gossos per aquest dijous.

L'accés a la muntanya ha quedat tancat mentre durin les tasques de recerca i també mentre no s'asseguri que la glacera és estable i ha disminuït el risc que hi hagi més allaus. 

Efecte del canvi climàtic

L'allau de diumenge l'han interpretada els experts com una conseqüència directa de l'onada de calor que viu el nord d'Itàlia, i de fet, dels efectes del canvi climàtic a les Dolomites.

La glacera de la Marmolada, de fet, està en recessió des de fa almenys un segle: el 1910 cobria una superfície de 450 hectàrees, i el 2013 havia baixat a 190.

El retrocés ha estat sobretot els últims anys: entre el 2004 i el 2015 ha perdut el 30% del volum i el 22% de la superfície, i es tem que en 30 anys haurà desaparegut.

 

ARXIVAT A:
ItàliaCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut