Washington

Bush vetarà el projecte de llei que han anunciat els demòcrates per a la retirada de les tropes de l'Iraq el 2008

Els legisladors demòcrates han anunciat que pensen aprovar un projecte de llei que establirà un calendari per a la retirada de les tropes nord-americanes a l'Iraq. Una retirada que hauria d'acabar, com a molt tard, l'últim trimestre de l'any 2008. La presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, ha dit que la retirada podria començar abans del que estableix el Pla Demòcrata si el govern iraquià no compleix amb l'objectiu de garantir la seguretat al país. La Casa Blanca ja ha anunciat que vetarà la llei.

Actualitzat

Segons el projecte de llei promogut pels demòcrates, la retirada hauria de començar com a molt tard el primer de març del 2008 i acabar en un termini de sis mesos, però podria començar aquest mateix any si el govern iraquià no compleix amb els seus compromisos. Aquest projecte de llei -que estarà inclòs en la llei pressupostària per al finançament de les guerres a l'Iraq i l'Afganistan del 2007- exigiria al president George W. Bush que certifiqués en els mesos de juliol i octubre els progressos aconseguits per Bagdad. En cas d'incompliment s'acceleraria la retirada.

L'aprovació d'aquesta llei pel Congrés serà particularment compromesa per Bush, que haurà de fer front a un dilema: o ratificar-la o vetar-la, però en aquest cas vetaria també part del finançament de la guerra. Tot i això, la Casa Blanca ja ha anunciat que el president Bush la vetarà.

Fruit de diverses setmanes de discussions internes, aquest projecte de llei demòcrata té per objectiu mostrar que la nova majoria és receptiva a la impopularitat de la guerra, però que alhora és responsable i no tallarà els recursos financers essencials per a la seguretat de les tropes desplegades sobre el terreny.

Els legisladors republicans han acusat els demòcrates de descalçar l'autoritat de les generals sobre el terreny i tancar lentament l'aixeta de recursos per a les tropes. "Amb l'excusa de donar suport als militars, el que fan els demòcrates és preparar el seu fracàs", segons ha dit el cap dels republicans a la Cambra, John Boehner.

Tot i la satisfacció dels demòcrates, el futur de la proposta de llei és incert. Alguns demòcrates partidaris d'una retirada ràpida han dit que només hi votaran a favor si s'escurça el calendari de retirada i no està subjecte a condicions. En canvi, alguns demòcrates moderats consideren que el projecte de llei pot comportar riscos per a les tropes i el prestigi dels Estats Units.



Anar al contingut