Camp David

Bush signa la llei que envia prop de 100.000 milions de dòlars per la guerra a l'Iraq i l'Afganistan

El president nord-americà, George W. Bush, ha convertit en llei la proposta de fons addicionals per a l'Iraq. Amb la seva signatura a Camp David ha convertit en llei el projecte legislatiu per a les guerres a l'Iraq i l'Afganistan que, per acord amb el Congrés, exclou marcar un calendari per retirar tropes del país àrab. La nova norma assigna 120.000 milions de dòlars de fons suplementaris, dels quals prop de 100.000 milions es destinaran a la guerra en aquest dos països. La resta serà per a la reconstrucció als estats afectats per l'huracà "Katrina" en 2005 entre d'altres objectius.

Actualitzat

El president nord-americà, que passa el cap de setmana a la residència de descans de Camp David, ha felicitat el Congrés "per unir-se i aportar els fons necessaris per a les nostres tropes i donar suport al poble iraquià". Bush s’ha alegrat que en lloc "d'imposar calendaris aleatoris per retirar tropes o donar ordres als nostres comandants militars, aquesta legislació permet que els nostres soldats segueixin les ordres dels comandaments sobre el terreny". Segons el líder dels Estats Units, la llei "aporta un mapa clar per ajudar els iraquians a normalitzar el seu país i a enfortir la seva jove democràcia".

La legislació s'havia aprovat la nit de dijous per 80 vots a favor i 14 en contra al Senat. A la Cambra de Representants es va aprovar amb el suport de 280 legisladors i l'oposició de 142. La mesura és fruit d'un acord amb la Casa Blanca que va permetre superar un enfrontament que ja feia quatre mesos que durava.

Mitjançant aquest acord, la majoria demòcrata al Congrés va retirar les seves exigències que la llei inclogués un calendari per a retirar les tropes nord-americanes de l'Iraq. A canvi, la Casa Blanca va acceptar que s'incloguessin una sèrie de provisions, com l'augment del salari mínim, i un total de 18 objectius polítics, econòmics i militars de compliment obligat per part de Bagdad abans del setembre, quan el general al comandament de les tropes nord-americanes a l'Iraq, David Petraeus, ha de presentar un informe sobre la situació sobre el terreny. Prèviament, Bush haurà de presentar una sèrie d'informes provisionals al Congrés, el primer dels quals al juliol.

Bush havia vetat l'1 de maig passat el projecte de llei original, que preveia el començament de la retirada de les tropes nord-americanes de l'Iraq per l’1 d'octubre. La signatura de la llei suposa una victòria per al president nord-americà, que s'havia mantingut ferm a declarar que no signaria absolutament cap llei que contingués un calendari de retirada. L'aprovació de la mesura era una de les prioritats legislatives del govern de Bush per aquest any, al costat de la reforma migratòria, i encara que és una victòria política per a la Casa Blanca, l'oposició va insistir avui que no és "un xec en blanc" i que aquest assumpte encara no ha acabat.

Amb l'aprovació d'aquests fons, el govern nord-americà haurà gastat més de 565.000 milions de dòlars en les guerres a l'Iraq i l'Afganistan des del 2001, segons un informe oficial del Congrés.

Anar al contingut