Washington

Bush no vol negociar amb l'Iran i Síria per reconduir l'estratègia a l'Iraq si abans no canvien d'actitud

L'obertura del diàleg a l'Iran i Síria que analitzen un comitè d'experts demòcrates i republicans per reconduir l'estratègia a l'Iraq ha estat sobre la taula en la trobada que ha tingut George Bush amb el president d'Israel, Ehud Olmert, just després de participar en la reunió amb els experts. S'esperava amb interès el resultat de la cimera israelianonord-americana perquè semblava que, després de la derrota republicana a les eleccions legislatives, el discurs de Bush se suavitzaria. Però no ha estat així. El president israelià i el nord-americà estan d'acord que, ara mateix, les negociacions amb l'Iran i Síria són impossibles.

Actualitzat

Tot i que l'equilibri de poders a Washington ha canviat, l'especial relació entre els Estats Units i Israel es manté intacta. La sortida a la guerra de l'Iraq en col·laboració amb els veïns del Pròxim Orient és una possibilitat llunyana tant per a Bush com per a Ehud Olmert. Cap dels dos aposta encara, per exemple, per negociar amb Síria.

Olmert assegura que "els sirians estan fent tot el contrari". El primer ministre hebreu posa de manifest que Teheran manté les turbulències al Líban, a l'Iraq i també contra l'estat d'Israel a través del patrocini de Hamas.

I pel que fa a l'Iran, Bush no ha canviat ni una coma en els seus arguments: "si els iranians volen dialogar amb nosaltres, han de demostrar que compleixen les lleis, això vol dir que han de verificar la suspensió d'enriquiment d'urani." Així el president dels Estats Units insta Teheran a aturar l'enriquiment d'urani si no vol rebre sancions econòmiques.

I si aquesta és l'opinió de la Casa Blanca, just al contrari és el que es respira al Congrés, on la majoria demòcrata aposta precisament per un diàleg amb Síria i l'Iran per acabar amb una guerra, la de l'Iraq, que continua costant diners i vides de soldats.

El que serà president del Comitè de les Forces Armades del Senat ha deixat clara la seva aposta, que passa per deixar la responsabilitat en mans dels iraquians. Carl Levin ha dit que "el president hauria de notificar als iraquians que d'aquí a 4 o 6 mesos començarem a retirar les tropes de l'Iraq". George Bush haurà d'aprendre a modelar la seva política exterior tenint en compte la majoria demòcrata del Congrés.

Blair aposta pel diàleg si s'acompleixen algunes condicions

Un dels més ferms aliats de George Bush, el primer ministre britànic, Tony Blair, ha demanat aquest dilluns a la nit una evolució de l'estratègia a l'Iraq i ha apostat per involucrar l'Iran i Síria en la recerca d'una solució. En el discurs anual del primer ministre a l'ajuntament de Londres, Blair ha posat condicions al règim de Teheran per negociar i l'ha advertit de les conseqüències si no les accepta: "Nosaltres oferim a l'Iran una opció clarament estratègica. Si ells ajuden en el procés de pau al Pròxim Orient, sense interferències, deixen de donar suport al terrorisme al Líban i a l'Iraq, i segueixen totes les obligacions internacionals. Només en aquest cas, és possible una nova cooperació, en cas contrari, fan front a les conseqüencies de no fer-ho: l'aïllament."

Com ho veuen a Teheran i Damasc

L'Iran i Síria ja han reaccionat davant la proposta del grup d'experts. En principi tant els seus respectius governs com bona part de l'opinió pública veuen la seva possible entrada en la resolució del conflicte a l'Iraq amb bons ulls. De fet, el portaveu del govern iranià ha assegurat que els fets han demostrat a Bush que estava equivocat i que els Estats Units no poden solucionar res tots sols.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut