Sant Petersburg

Bush i Putin acorden engegar un pla per combatre el terrorisme nuclear internacional

El Pròxim Orient ha estat un dels punts clau de la reunió d'aquest matí entre Bush i Putin. Els presidents dels Estats Units i de Rússia han analitzat l'escalada de violència al Pròxim Orient i han acordat posar en marxa una iniciativa per combatre el terrorisme nuclear internacional, però el mandatari rus no ha aconseguit el suport de Bush per entrar a l'Organització Mundial del Comerç. Aquesta és una trobada prèvia a la cimera anual del G-8, els països més industrialitzats del món, que s'inaugura aquesta nit a Sant Petersburg. Per primer cop, Rússia acull una reunió del G-8, encapçalada en aquesta ocasió pel tema de la seguretat energètica.

Actualitzat

El pacte per combatre el terrorisme al qual han arribat aquest matí Bush i Putin amplia la ja existent "Iniciativa contra la Proliferació Nuclear", un acord encapçalat pels EUA i del qual formen part una dotzena de països amb l'objectiu d'acabar amb el tràfic il·lícit d'armes no convencionals.

Segons ha informat un alt funcionari nord-americà, el pacte, al qual s'espera que s'afegeixin altres països, demana a les nacions que millorin el control i la protecció dels materials nuclears. També exigeix la millora de la seguretat de les instal·lacions nuclears i compromet els seus signants a col·laborar per a la detecció del tràfic il·lícit d'armes no convencionals, en particular per impedir que grups terroristes hi puguin tenir accés. Els països integrants de l'acord també es comprometen a respondre de manera conjunta per pal·liar les conseqüències d'actes de terrorisme nuclear.

Moscou no entrarà de moment a l'OMC

Moscou i Washington no han aconseguit tancar un acord per l'ingrés de Rússia a l'Organització Mundial del Comerç (OMC). "Ni avui ni en les pròximes setmanes es firmarà el protocol", ha declarat el cap de la missió negociadora russa, Maxim Medvédkov.

Malgrat que Rússia havia manifestat el seu desig de signar el protocol comercial durant la visita oficial de Bush, el negociador rus ha manifestat avui que les converses continuaran en un clima "més tranquil" després de la cimera del G-8 d'aquest cap de setmana. Excepte de fer-ho amb els Estats Units, Moscou ja ha tancat negociacions comercials bilaterals amb tots els països membres de l'OMC pel seu ingrés.

Fortes mesures de seguretat

A l'espera de l'inici oficial de la cimera del G-8 aquesta nit, el Kremlin ha pres tota mena de mesures per oferir una bona imatge als dirigents dels països més poderosos del món i ha prohibit les manifestacions de protesta a Sant Petersburg. Precisament aquest dissabte la policia ha dissolt una manifestació de militants comunistes a la ciutat russa contra el G-8. Tot i la prohibició governamental, un centenar de militants comunistes s'han reunit al centre de l'antiga capital imperial. La policia ha reprimit la protesta i els manifestants se n'han anat i s'han reunit uns quants quilòmetres més lluny en una marxa sense banderes ni pancartes.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut