Albanyà

Buscant exoplanetes amb la NASA des de l'Alt Empordà

L'observatori d'Albanyà i el del Montsec són els únics observatoris catalans que participen en el projecte mundial que busca planetes similars a la Terra

Neus Santamaria BoschActualitzat

L'Observatori Astronòmic d'Albanyà, a l'Alt Empordà, treballa amb la NASA per buscar planetes fora del nostre sistema solar. Aquest poble, amb un centenar d'habitants i envoltat de 94 quilòmetres quadrats de massa forestal, és un dels llocs del país on hi ha menys contaminació lumínica. Això fa que hi sigui més fàcil l'observació.

Tot comença amb una nau espacial de la NASA, que té una òrbita estable al voltant de la Terra.


Detecta indicis de possibles planetes i envia la informació, que reben un centenar de científics de tot el món, entre ells Pere Guerra, el director de l'Observatori Astronòmic d'Albanyà. La seva feina és verificar si realment hi pot haver un nou planeta desconegut o és un fals positiu:

"Perquè s'entengui... Imaginem-nos que la llanterna del mòbil és una estrella i fa ombra... Si això passa un cop cada 365 dies potser és que hi ha un planeta com la Terra que està passant per davant d'aquesta estrella."

 


Les ombres, les busquen, i el cel l'exploren amb el telescopi. Les dades que recullen les enviaran de nou a la NASA, que és l'encarregada de fer l'última confirmació. És un projecte a escala mundial en què participen dos observatoris catalans, el d'Albanyà i el del Montsec.

Guerra destaca el progrés que ha fet la cerca de planetes similars a la Terra:

"S'han descobert més de 4.000 mons fora del Sistema Solar, i això és absolutament increïble. Fa 30 anys no se n'havia trobat cap; això fa pensar. Trobar un planeta fora del Sistema Solar és com buscar una agulla en un paller. Gràcies a l'ajuda de la NASA estem limitant la recerca i busquem una agulla en una taula.

Sabem que allà dalt hi ha alguna cosa, algun senyal. Nosaltres hi anem tot darrere i passem la lupa i mirem què és el que ha detectat aquesta nau espacial de la NASA."

A l'observatori estaran dos anys rastrejant el cel amb la missió principal de trobar exoplanetes.

 

ARXIVAT A:
Ciència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut