Burlar-se o discriminar per l'accent regional, castigat amb presó i multes a França

Aprovat un projecte de llei que combat la discriminació lingüística amb penes de fins a un any de presó i multes de fins a 45.000 euros

David MelgarejoActualitzat

La glotofòbia, és a dir, la fòbia als accents, serà castigada a França. L'Assemblea Nacional ha votat aquest dijous a favor de sancionar la glotofòbia i celebrar la riquesa del francès. El text s'ha aprovat en primera lectura amb 98 vots a favor i 3 en contra.

A partir d'ara, discriminar algú pel seu accent -sobretot en qüestions laborals- o bé mofar-se'n s'inclourà al Codi Penal amb penes d'un any de presó i multes de fins a 45.000 euros.

La meitat dels francesos tenen accent regional, és a dir, no parlen el francès considerat estàndard. D'aquesta qüestió se'n parla encara més des que l'exalcalde de Prada Jean Castex, de la Catalunya del Nord, es va convertir en primer ministre el mes de juliol.

En els darrers mesos, Castex ha estat criticat, imitat i, en part, qüestionat per la seva manera de parlar. En una entrevista televisiva, es declarava "orgullós" del seu accent:

 

 

El primer ministre francès, Jean Castex
El primer ministre francès, Jean Castex (EFE / Ludovic Marin)


A tot França, segons una enquesta, onze milions de ciutadans asseguren que s'han sentit discriminats pel seu accent. Un cas clar és el de la periodista a qui, fa dos anys, el líder d'esquerres Jean-Luc Mélenchon va humiliar en públic pel seu accent a l'hora de fer-li una pregunta.

 

 


L'impulsor de la llei: "Estiguem orgullosos dels nostres accents"

El diputat occità Christophe Euzet, del grup de centredreta Agir Ensemble i resident a la Catalunya Nord, ha estat l'impulsor de la llei. Euzet ha celebrat l'aprovació de la llei: "Junts, estiguem orgullosos dels nostres accents i de la nostra diversitat cultural", ha escrit al seu compte de Twitter.

 

 

Entrevistat per TV3, Euzet ha reivindicat que "arreu de la República hi ha gent que ha estat formada a les escoles franceses, a les universitats franceses, que tenen diplomes de nivell equivalent i que poden parlar igual en públic".

 

Una sessió de l'Assemblea Nacional francesa (EFE / Christophe Petit Tesson)

 

"Una forma de racisme"

En la sessió a l'Assemblea Nacional, la diputada Maina Sage, del mateix grup que Euzet i originària de la Polinèsia francesa, ha qualificat d'"una forma de racisme" les dificultats que es troben les persones que, com ella, parlen amb un accent dels territoris d'ultramar.

En la mateixa línia, Patricia Mirallès, de La República en Marxa, ha evocat els records dolorosos de les "burles" cap a l'accent "pied-noir", característic dels colons a Algèria, amb el qual ha fet part de la seva intervenció.

 

 

ARXIVAT A:
França
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut