Búlgars i romanesos ja poden treballar a tota la UE

Des d'avui, romanesos i búlgars poden sortir del seu país per treballar en qualsevol estat de la Unió sense cap mena de restricció

RedaccióActualitzat

A partir d'avui, 1 de gener, els ciutadans de Romania i Bulgària podran treballar sense restriccions en qualsevol país de la Unió Europea. S'acaben així les limitacions que alguns estats membres aplicaven a romanesos i búlgars per entrar al mercat laboral.

L'any 2007, quan Romania i Bulgària van entrar a la UE, només 19 països -inclosos aquests dos- van permetre que búlgars i romanesos hi anessin a treballar lliurement. La resta, entre els quals Bèlgica, Alemanya, el Regne Unit, Malta, Espanya o França, van imposar restriccions i van adoptar mesures transitòries per limitar el nombre de treballadors de tots dos països. Temien una onada migratòria, i ara aquesta por es reprodueix, tot i que la Comissió Europea assegura que no creu que hi hagi una allau de persones que es desplacin.

Per això, governs com el britànic han anunciat l'aplicació de mesures per protegir-se de l'hipotètic impacte, com ara limitar els beneficis socials durant els tres primers mesos i retirar subsidis d'atur després de sis mesos de desocupació. Grups de drets humans han qualificat aquestes decisions de xenòfobes i la Comissió Europea diu que Londres no ha fet cap notificació oficial.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut