Interior d'un restaurant (ACN/Albert Cadanet)
Interior d'un restaurant (ACN/Albert Cadanet)

Budó diu ara que l'obertura de restaurants a la nit ha d'esperar pel repunt de casos

Dues mil sancions per no respectar el grup bombolla en els desplaçaments en el primer cap de setmana sense confinament comarcal

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Balanç agredolç, aquest matí, del primer cap de setmana sense confinament comarcal a Catalunya per a les bombolles de convivència.

Pel govern, ha estat "força positiu", en paraules de la portaveu del govern i consellera de la Presidència en funcions, Meritxell Budó, a "El matí de Catalunya Ràdio", però ha quedat enfosquit pel repunt de contagis les últimes hores.

Budó ha reconegut que l'augment de la mobilitat a tot Catalunya el cap de setmana, que ha estat "responsable i molt repartit, sense grans aglomeracions", ha coincidit, en el temps, amb un empitjorament de les dades epidemiològiques.

Un canvi de tendència que torna a disparar les alertes i, més encara, a les portes de Setmana Santa.

Des d'aquest diumenge s'han comunicat 1.207 nous contagis a Catalunya. La velocitat de contagi ha pujat fins a l'1,05 i el risc de rebrot és en els 198 punts.

 

 

El Procicat ha de decidir aquesta setmana les mesures vigents a partir del dilluns 29, inclosos els festius i, d'entrada, ja se'n pot descartar una, que havia proposat la mateixa Meritxell Budó: ampliar els horaris de la restauració a la nit.

"Veient el repunt de la darrera setmana, la mesura d'obrir els restaurants per sopar haurà d'esperar una mica més. Hem de ser molt curosos per evitar una quarta onada."


"Les mesures de desescalada s'han de prendre d'acord amb les autoritats sanitàries -recorda Budó-. Malauradament, hem tingut un canvi de tendència de les dades. Teníem una baixada tant d'infeccions com d'ingressats en hospitals i en UCI, i això ha canviat."

 

Budó reconeix que la gent està cansada i necessita aire però també que les dades epidemiològiques no acompanyen per aixecar més restriccions.

"Tots vivim l'esgotament i hem de donar aire a la població, però fins que no tinguem la immunitat de ramat, l'equilibri és molt difícil."


El secretari general de Salut, Marc Ramentol, també aposta per mantenir les mesures actuals durant la Setmana Santa, sense passos enrere però tampoc "més enllà". Ho ha dit a RAC1 aquest matí, on ha definit la situació actual de "delicada" i "d'estancament", amb una xifra de contagis que no puja. L'epidèmia de Covid no està en fase de creixement a Catalunya, ha dit, però podria créixer els propers dies.

Ramentol també ha descartat, com ha fet Budó, canvis imminents en els horaris de la restauració i també en el toc de queda, almenys fins després de Setmana Santa.

Dues mil sancions per viatjar sense respectar el grup bombolla

Budó reconeix que la majoria de la població està fent cas de les mesures decretades des del govern i aposta per fer confiança en la gent, però recorda que seguim en pandèmia i que la situació encara és molt complicada.

El primer cap de setmana sense confinament comarcal s'ha saldat amb un augment del trànsit a tot Catalunya, que ha respectat, en la majoria dels casos, les condicions decretades.

Els desplaçaments ha crescut un 55% respecte a l'altre dissabte a la primera corona de Barcelona -amb 656.000 vehicles- i més d'un 70% diumenge, segons dades de Trànsit que ha confirmat la portaveu del govern i consellera de la Presidència en funcions, Meritxell Budó.

Durant tot el cap de setmana s'han interposat 2.000 sancions per desplaçaments sense respectar la bombolla de convivència. Entre aquestes sancions, les 59 persones enxampades en un autocar que anava a esquiar al Port del Comte, al Solsonès.

També s'han detectat algunes festes il·legals i s'han posat 50 sancions vinculades a la restauració, una xifra molt baixa, destaca Budó, tenint en compte el volum de negocis oberts.

La mobilitat ha estat responsable i també molt repartida per tot el país: "No hi ha hagut aglomeracions, potser sí en algunes carreteres i parcs naturals, com el Montseny o Montserrat, que han estat més plens."

L'augment de trànsit, insisteix Budó, encara és molt inferior a les dades prepandèmia. Per exemple, aquest diumenge han circulat, per la primera corona de Barcelona, un total 475.500 vehicles, un 70% més que l'altre diumenge, però un 17% menys que en dates similars l'any 2019, abans de la pandèmia.

"Aquesta obertura era molt necessària però la gent és molt conscient del que ens hi juguem, del moment en què som. Hem de continuar amb aquest esforç que fa molts mesos que estem duent a terme."


L'amenaça d'una quarta onada

Budó també ha fet una crida a mantenir la responsabilitat, per no haver de fer "cap marxa enrere", una crida a la qual s'ha sumat Imma Solé, subdirectora de Protecció Civil, que ha demanat que la gent no es relaxi i ha insistit que cal mantenir totes les condicions de seguretat preventives decretades, "com no barrejar bombolles, mantenir-nos en el nucli de convivència, mantenir la mascareta, les distàncies i prioritzar els espais exteriors".

Dues persones a la taula d'un restaurant, en una terrassa, a Sitges
Aquest cap de setmana no quedaven taules lliures als restaurants amb terrasses davant del mar (CCMA)

I és que al febrer, dels 19.000 contagis per Covid detectats a Catalunya, el 73% han estat en la bombolla de convivència i el 22%, en relacions socials.

En les competicions esportives, que també s'han reprès aquest cap de setmana, Solé diu que no hi ha hagut cap incident destacable.

També pel conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, aquest cap de setmana s'ha complert l'objectiu de "donar una mica d'aire" a la ciutadania amb moderació. Sàmper ha definit l'augment de mobilitat del cap de setmana com una "expansió controlada".


La vacunació massiva, la clau de volta

La vacunació massiva de la població és la gran esperança per superar la pandèmia i aixecar el màxim de restriccions possible. Budó ha demanat a la UE que es replantegi l'estratègia actual, "que no està sent un èxit". La portaveu del govern en funcions confia que la situació millorarà a l'abril i demana estar preparats:

"La primera setmana d'abril triplicaríem la capacitat de vacunació perquè arribaran moltes més vacunes. Cal planificar perquè quan arribin les vacunes, entre l'1 i el 4 d'abril, siguem capaços de vacunar massivament."

Es dona el fet que el Regne Unit ha vacunat, aquest cap de setmana, més de 870.000 persones en un sol dia, una xifra rècord, segons ha explicat en un tuit el primer ministre britànic, Boris Johnson.

 

 

Les previsions de Salut, segons Marc Ramentol, és que hi haurà "un 70% de la població immunitzada abans d'acabar l'agost" i que a mitjans de juny "gairebé un 50% de la població haurà rebut mínim una dosi".

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut