Buckingham es pren "molt seriosament" les acusacions de racisme d'Enric i Meghan

Al Regne Unit, la polèmica escalfa tertúlies i genera titulars de "crisi" mentre busca qui pot ser l'autor dels comentaris racistes

Judith Casaprima Sagués / Irene Vaqué ReigActualitzat

El Palau de Buckingham es pren "molt seriosament" les acusacions que han rebut d'Enric i Meghan. La polseguera que ha aixecat l'entrevista dels ducs de Sussex, en què desvelaven comentaris racistes, s'han rebut "amb preocupació" a la família reial britànica. 

Mitjançant un comunicat, la monarquia d'Elisabet II afirma que estan "entristits per les dificultats expressades" i "preocupats especialment per la qüestió racial"

El text afegeix que "poden haver-hi diferents versions" i que l'afer "es resoldrà en privat". I acaba proclamant l'estima per la família dels ducs de Sussex. 

 

 

 

L'emissió de l'entrevista dels ducs de Sussex amb Oprah Winfrey va ser la més vista als Estats Units, amb 17 milions d'espectadors, i la nit passada al Regne Unit la van seguir prop d'11 milions i mig de persones. La conversa ha encès el debat dels britànics al carrer i la polèmica als mitjans. 


Els mitjans pressionen la reina

El Palau de Buckingham ha mantingut el silenci fins aquest dimarts a la tarda, quan ha difós el comunicat, després de les pressions dels mitjans perquè la reina respongués a acusacions d'aquest calibre. 

La família reial britànica ja esperava amb preocupació l'entrevista, en què també van parlar de situacions que van portar Meghan a tenir pensaments suïcides.

Una imatge d'arxiu dels ducs de Sussex i el seu fill Archie a Sud-àfrica (Reuters/Toby Melville)

 

Davant la petició dels mitjans, la reina ha demanat primer "més temps per considerar la resposta de la família", segons ha publicat The Times.

El diari ha recollit que "la família reial es troba en xoc" per les afirmacions racistes de Meghan i ha afegit que Elisabet II no va voler firmar un comunicat per rebaixar la tensió del moment, que havia elaborat el gabinet de crisi reunit la nit passada a Buckingham.

El príncep de Gal·les, Carles, que ha estat l'únic membre de la família a fer un acte públic aquest dimarts, ha mantingut el silenci.

 

The Mirror ha informat de "converses de crisi" a palau després que el programa provoqués una "devastació absoluta". El titular del diari ha estat "La bomba de Harry i Meghan: la pitjor crisi reial en 85 anys":


The Daily Mail ha qualificat l'entrevista de "punyalada despietada al cor de la família" i ha assegurat que "no hi ha camí de tornada per al deslleial príncep Enric".

The Guardian ha considerat, en portada, que "El Palau està sota pressió" per respondre les acusacions de racisme i ha qualificat l'entrevista de "granada de mà que sacseja la família reial fins als fonaments" i que posa els seus membres sota sospita.

 

Les portades de la premsa britànica l'endemà de l'entrevista dels ducs de Sussex a la televisió (Reuters) 


Qui va fer el comentaris racistes?

I és que la premsa se centra també a descobrir qui va manifestar preocupació sobre el color de la pell que tindria el petit Archie en néixer.


Altres diaris també ho reclamen amb titulars com "Exigim saber qui és el racista" o "Qui de la família reial va qüestionar el color de la pell del futur fill?"

El mateix príncep Harry va aclarir a Oprah que els comentaris no els van fer ni la reina ni el duc d'Edimburg.
 

Reaccions polítiques

Mentre que el Partit Laborista, a l'oposició, ha demanat que s'investiguin les acusacions, el primer ministre, Boris Jonhson, ha sortit al pas donant suport incondicional a la reina.

"Sempre he tingut la màxima admiració per la reina i pel paper unificador que té al nostre país i a tota la Commonwealth."

 

I el Partit Laborista d'un dels països de la Commonwelth, Austràlia, han aprofitat la polèmica per tornar a plantejar el trencament. L'exprimer ministre Malcolm Turnbull ha dit, segons publica The Times, que "només un australià hauria de ser elegible per ser el nostre cap d'estat".

També ha opinat el president dels Estats Units, Joe Biden, que ha elogiat el coratge de la parella.

 

La premsa sensacionalista

Però aquest no és només un enfrontament amb la família reial. També ho és amb la premsa sensacionalista britànica. Als mitjans, acusats pel príncep Enric de contribuir a l'assetjament de la parella i d'escampar falsedats, s'encenen intensos debats com el del programa "Good Morning Britain" de la cadena ITV, on aquest dimarts la discussió ha fet que un dels presentadors abandonés el plató en directe.

A la BBC, la diputada laborista Dianne Abbott ha dit que "sens dubte" els mitjans de comunicació "han participat en el tràfic d'estereotips racistes", mentre que més tard a la ràdio el director de la Societat d'Editors, Ian Murray, ho ha rebutjat de ple: "És fals que els mitjans de comunicació britànics siguin racistes."

 

Polèmica al carrer

Tot plegat és reflex del que es pot trobar al carrer. Segons les primeres enquestes, pràcticament la meitat dels britànics troba que l'entrevista ha estat inapropiada.

Es critica que la parella vulgui privacitat, però alhora vagi a la televisió, o que tot plegat hagi passat amb el marit de la reina encara a l'hospital. Amb tot, aquestes revelacions han servit per portar aquest debat al carrer.

"Això no hauria passat si no fos pel color de la pell. No haurien anat tan lluny si ella fos Kate Middleton", diu una dona que defensa la parella, mentre que un home, de raça negra, no es creu les acusacions de racisme a la família reial: "Sabia on s'estava ficant i la part del racisme no me la crec ni per un segon", assegura.

Tampoc ho creu el pare de Meghan Markle. Thomas Markle també ha aprofitat per criticar l'entrevista de la seva filla, amb qui no té relació des d'abans del casament amb el príncep Enric. "No crec que a la família reial hi hagi racisme", ha dit, per afegir que "em cauen molt bé".


Tothom hi diu la seva, i, finalment, també ho ha fet la reina, encara que hagi estat en un comunicat en nom de la família reial britànica.

ARXIVAT A:
Mitjans de comunicacióMonarquiaRegne UnitReina Elisabet IICarles III
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut