Buch: "Tenim molts números que hi hagi més incendis. El país està en alerta"
El conseller d'Interior, Miquel Buch, alerta del risc d'incendi d'aquest estiu

Buch: "Tenim molts números que hi hagi més incendis. El país està en alerta"

El conseller demana la "col·laboració i la conscienciació" dels ciutadans per encarar un estiu amb un perill tan elevat d'incendis

Actualitzat

L'episodi de calor d'aquests dies s'acabarà aquesta nit, però el Servei Meteorològic de Catalunya, SMC, alerta que, a finals de setmana, a partir de divendres, hi podria haver una altra pujada de les temperatures tot i que no tan intens. El risc d'incendis és extrem i l'alerta és màxima.

"Aquest país està en alerta. Demanem la màxima precaució davant d'aquest fenomen que pot portar a situacions catastròfiques per al nostre país."

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha demanar aquest dilluns "la col·laboració i la conscienciació" dels ciutadans. També ha anunciat que el foc de la Ribera d'Ebre, que ha cremat, segons l'últim balanç dels Agents Rurals, 5.050 hectàrees pot quedar extingit en les pròximes hores.

 

Pla general de la zona afectada per l'incendi entre els termes de Bovera i Flix (ACN)


Buch ha explicat que l'episodi de calor d'aquests dies és de rècord en un mes de juny i alerta de l'elevat risc d'incendi durant tot l'estiu que obligarà a extremar totes les precaucions a tot el territori, espacialment en les zones de bosc.

"L'estrès hídric que patien ja era greu. Aquesta onada els ha posat en risc extrem i això vol dir que si en els propers dies es confirma que ve una nova onada de calor encara tindran un risc major. Hem de demanar la col·laboració, la conscienciació de tots els catalans i de totes les catalanes, i em faré pesat."

"Assecarà sobre l'assecat."

El conseller ha afegit que els serveis d'emergència no són suficients sense la implicació de tothom en cas que es repetís una situació semblant, com és molt probable aquest estiu.

"Tenim serveis d'emergències que vetllen per la nostra seguretat però és mot important que siguem conscients que estem en un moment crític i hem de vetllar pels nostres boscos i també per la nostra autoprotecció."

"Desitjo que no ens trobem en una situació de similars característiques en un futur, però hem de dir que tenim molts números que ens trobem amb més incendis."

 

Buch ha fet un balanç positiu de les actuacions dels bombers, que han pogut apagar 728 incendis concentrats en l'última setmana, 11 dels quals han estat simultanis al de la Ribera d'Ebre.

 

 

Ha afegit que als bombers no se'ls dona festa al cos per la situació d'alerta continuada. Així com la resta de cossos de vigilància com Agents Rurals, ADF i Protecció Civil, entre d'altres.

 

5.050 hectàrees cremades

De moment es desactivarà a les pròximes hores l'alerta d'aquests dies per la treva que suposa la baixada dels termòmetres, que coincidirà amb l'anunci de l'extinció de l'incendi de la Ribera d'Ebre:

"Quan avui el servei meteorològic de Catalunya ens notifiqui que l'episodi s'ha acabat es desactivarà el Prosicat i l'Infocat es podrà desactivar en el moment en què el cos de bombers ens donin el foc de Vinebre per extingit."

Una vintena de dotacions dels bombers continuen treballant sobre el terreny per evitar que les flames revifin. Són tres efectius, un helicòpter i dos avions de vigilància i atac.

 


El paisatge arrasat pel foc de la Ribera d'Ebre (ACN)

 

Buch ha corregit a la baixa el nombre d'hectàrees afectades en l'incendi de la Ribera d'Ebre. La xifra que han donat els Agents Rurals és de 5.050 hectàrees cremades dintre d'un perímetre de 6.000.

"Avui amb la foto aèria i analitzant punt per punt estaríem parlant de 5.050 hectàrees cremades, per tant, podrien dir que aquest incendi, els cossos d'emergència, especialment el cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya ha salvat 15.000 hectàrees."

Els pagesos que han vist arrasades les seves explotacions i granges demanen suport a les administracions per tornar a començar.

ARXIVAT A:
Medi ambientBombersMiquel BuchIncendis
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut