Barcelona

Buch demana "congruència, oportunitat i proporcionalitat" als cossos policials

RedaccióActualitzat

El ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, ha vingut aquest matí a Barcelona, on ha tingut una curta reunió amb el conseller d'Interior, Miquel Buch. També es reunirà amb els comandaments de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya al CECOR, el centre de comandament dels Mossos, situat al Departament d'Interior.

La reunió amb Marlaska, que Buch ha descrit com a "molt breu i molt curta", ha servit, segons ha explicat el conseller, per traspassar-li les darreres informacions dels dispositius policials davant els aldarulls de les últimes nits a Barcelona i altres poblacions.

Després de la breu trobada amb Marlaska, el conseller ha fet una crida perquè les properes convocatòries de protesta es facin de forma "radicalment cívica, democràtica i pacífica".

"Ahir vam viure la cinquena nit d'aldarulls importants. Vam poder veure l'actuació de grups antisistema molt violents i organitzats. Hem vist les imatges d'aquesta organització i les seves tàctiques combatives. Vull dir que la violència no és l'eina per defensar una idea democràtica."

També ha fet una crida a tots els partits perquè evitin "fer electoralisme" davant d'aquestes escenes de violència als carrers. Ha descrit els protagonistes dels disturbis d'aquesta setmana arran de la sentència de l'1-O com a persones "antisistema, molt violentes i molt organitzades".

Buch: "Total confiança en el nivell d'autocrítica dels Mossos"

El conseller Buch s'ha mostrat orgullós de la feina que estan fent aquests dies els Mossos d'Esquadra, que ha dit que tenen "un alt nivell d'autocrítica". El conseller ha demanat a tots els cossos policials que controlin la situació "de violència organitzada" amb "congruència, oportunitat i proporcionalitat". Ha manifestat la seva confiança plena en els responsables de tots els operatius policials.

"El cos de Mossos d'Esquadra fa una autocrítica permanent de les seves actuacions, perquè pretén millorar cada dia. Per tant, tota la confiança en el nivell d'autocrítica del cos de Mossos i en les seves actuacions."

Buch no ha descartat que hi hagi una segona trobada aquesta tarda amb el ministre i ha anunciat que, un cop s'acabin els aldarulls, compareixerà a petició pròpia davant del Parlament per explicar com s'ha desenvolupat el dispositiu policial.


Reunió de Torra i Aragonès amb els alcaldes

A les vuit del matí hi ha hagut una reunió de diversos membres del govern per fer un seguiment de les mobilitzacions dels últims dies a Catalunya. A la reunió, presidida per Quim Torra, hi han assistit el vicepresident, Pere Aragonès, i els consellers Meritxell Budó, Ester Capella, Alba Vergés i Miquel Buch. S'ha fet una avaluació dels greus incidents d'ahir, dissabte, i del dispositiu de seguretat que es va desplegar. El conseller Buch ha abandonat la reunió poc després per anar a trobar-se amb el ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska.


Després de la trobada amb el conseller Buch, el ministre visitarà la prefectura de la Policia Nacional a Via Laietana, on ahir hi va haver els enfrontaments més greus entre policia i manifestants des de primera hora de la tarda fins passada la mitjanit.

Tot just arribat de Madrid, i abans de trobar-se amb el conseller Miquel Buch, Marlaska ha fet una visita a un centre hospitalari on hi ha ingressats quatre agents de la Policia Nacional ferits en aquests incidents violents. L'acompanyava la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera. En aquest centre hospitalari es van atendre 17 agents ahir, divendres (13 ja han estat donats d'alta).

 

Fernando Grande-Marlaska visita un policia ferit als aldarulls de Barcelona


En els enfrontaments d'ahir a la tarda i la nit al centre de Barcelona i en altres capitals catalanes hi va haver més 182 ferits, segons el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

Torra i Torrent, reunits amb els alcaldes de les quatre capitals

En paral·lel, el president de la Generalitat, Quim Torra, es reuneix a palau amb el president del Parlament, Roger Torrent, i els alcaldes de Girona, Tarragona i Lleida. L'alcaldessa de Barcelona no hi ha assistit. Al migdia, Torra i els alcaldes faran una declaració institucional a la Galeria Gòtica del palau, arran dels incidents registrats els últims dies arreu del país.

 


A primera hora del matí s'ha reunit a l'Ajuntament de Barcelona el Centre de Coordinació Municipal, presidit per l'alcaldessa, Ada Colau; el regidor de Seguretat, Albert Batlle, i el tinent d'alcalde Jaume Collboni. A la sortida d'aquesta reunió, Ada Colau ha dit que el consistori rebutja "qualsevol tipus de violència" i ha criticat les detencions i agressions que van patir ahir una desena de periodistes.

 

 

ARXIVAT A:
Miquel BuchFernando Grande-MarlaskaSeguretatJudici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut