Buch eleva a 33 les actuacions dels Mossos investigades després de la sentència

El conseller d'Interior demana "no criminalitzar" el cos i només JxCat avala la seva gestió en les mobilitzacions contra la sentència del procés
Buch eleva a 33 les actuacions dels Mossos investigades després de la sentència
Barcelona

Buch eleva a 33 les actuacions dels Mossos investigades després de la sentència

El conseller d'Interior demana "no criminalitzar" el cos i només JxCat avala la seva gestió en les mobilitzacions contra la sentència del procés
Actualitzat
TEMA:
Mossos d'Esquadra
Buch, que ha comparegut a la comissió d'Interior del Parlament, ha elevat a 33 les actuacions dels Mossos investigades (ACN/Miquel Codolar)
Miquel Buch, en la compareixença a la comissió d'Interior del Parlament (ACN/Miquel Codolar)

El Departament d'Interior té en revisió 33 actuacions dels Mossos d'Esquadra durant les mobilitzacions de protesta contra la sentència del procés. Ho ha revelat a la comissió d'Interior del Parlament el conseller del ram, Miquel Buch, que ha recordat que s'està duent a terme "l'auditoria interna més important de la història de la policia catalana".

Fins ara, se sabia que la Generalitat investigava 15 possibles actuacions irregulars dels Mossos.

 

Al Parlament, on ha comparegut a petició pròpia, Buch ha defensat l'autocrítica però ha advertit que això no implica una "caça de bruixes" ni polemitzar per polemitzar:

"Una cosa és una avaluació, i l'altra és buscar un xou. Si es fa un xou, un pim, pam, pum, no farem res."

El conseller ha reiterat l'opinió que els Mossos van garantir la seguretat i els drets de tots els ciutadans durant les mobilitzacions posteriors al 14 d'octubre. I ha afegit que el que s'investiga són actuacions "individuals". Per això ha demanat que no es "criminalitzi de forma persistent" el cos.

Només JxCat defensa la gestió de Buch

Tots els grups, excepte Junts per Catalunya, han carregat contra la gestió del conseller. La CUP, els comuns i també Esquerra, que forma part del govern, han demanat autocrítica a Buch perquè consideren que molts agents es van excedir en les seves actuacions.

Ciutadans, el PSC i el PP han demanat al màxim responsable d'Interior que protegeixi els Mossos i que els deixi al marge del debat polític.


Denúncies que han portat a revisar accions de mossos

Organitzacions pro drets humans, com Amnistia Internacional o Irídia, i advocats i familiars de detinguts en les manifestacions van denunciar un "ús excessiu de la força" i "maltractaments" per part d'alguns Mossos.

Entre les pràctiques denunciades, cops de porra delictius, càrregues contra gent asseguda, furgonetes fent voltes amb la tècnica anomenada "carrusel", l'ús de gasos lacrimògens o també, per part de la Policia Nacional, de bales de goma, prohibides a Catalunya.

 

També els periodistes es van queixar d'agressions a la premsa. L'observatori Mèdia.cat va difondre un balanç definitiu de 70 periodistes ferits i va indicar que el 69% de lesions van tenir com a causa l'actuació dels diversos cossos policials.

Per la seva part, els sindicats policials i també el cap dels Mossos van remarcar que s'havien enfrontat a una violència "mai vista".

 

ARXIVAT A:
Mossos d'Esquadra Miquel Buch Judici procés Policial