Buch declara com a investigat per afavorir el referèndum de l'1-O quan era alcalde
El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha rebut el suport del govern abans d'entrar a declarar al TSJC

Buch nega haver ordenat obrir locals municipals per fer el referèndum de l'1-O

El conseller d'Interior declara com a investigat per uns fets ocorreguts quan era alcalde de Premià de Mar

RedaccióActualitzat

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha declarat aquest dimarts davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya com a investigat per un suposat delicte de desobediència. Ho ha fet durant 25 minuts davant del magistrat Jordi Seguí, que instrueix la causa.

Com correspon a la fase d'instrucció, la declaració de Buch ha estat a porta tancada.

Buch ha sortit del TSJC a les 11 del matí, després d'una mica més d'una hora d'haver-hi entrat. En fer-ho ha saludat un per un tots els agents dels Mossos d'Esquadra desplegats en els accessos del tribunal i ha estat aplaudit per un grup d'unes desenes de persones que l'esperaven per donar-li suport.

 

 

Buch estava citat a les 10 del matí per uns fets ocorreguts quan era alcalde de Premià de Mar: el 7 de setembre del 2017 va emetre un decret de suport al referèndum i, segons la Fiscalia, també hauria facilitat locals perquè se celebrés malgrat haver estat suspès pel Tribunal Constitucional.

A la sortida, Buch ha explicat que ha respost tant a les preguntes del jutge com del fiscal i que l'interrogatori ha transcorregut en un "to cordial" i s'ha pogut explicar i "ratificar amb la meva pròpia veu" la documentació de què la justícia ja disposava.

 

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha atès els mitjans a la sortida del TSJC

 

L'actual conseller d'Interior també ha dit que espera que la causa quedi arxivada.

"Ho hem contestat tot i esperem, com no pot ser d'una altra manera, com  la majoria d'alcaldes i alcaldesses d'aquest país, que s'arxivi aquesta causa."


Preguntat sobre si es penedia de la seva actuació l'1 d'octubre, Buch ha declarat que només es penedeix "de tenir amics a la presó":

"No, en cap cas me'n puc penedir. Del que em penedeixo és de tenir amics a la presó per una causa injusta i que hagin viscut un procés injust en el Tribunal Suprem."

"Més que penedir-me'n, em sap greu viure en un estat que es persegueix la gent que ha volgut que la societat es manifesti democràticament utilitzant unes urnes, no la violència; una expressió democràtica que qualsevol estat hauria d'acceptar."


El conseller ha negat haver donat cap ordre, quan era alcalde de Premià de Mar, que se cedissin locals municipals per celebrar-hi el referèndum. De fet, ha negat tenir la competència per fer-ho, i ha recordat que ja havia aportat a la justícia els certificats de la secretària de l'Ajuntament que demostrarien que les claus dels diferents centres estaven en possessió de diferents persones, no les tenia ell.

Sobre el decret de suport al referèndum, ha defensat que "va ser un suport polític", emès abans de la resolució del TC que el suspenia.

La justícia l'investiga precisament, per, suposadament, haver facilitat la celebració del referèndum de l'1 d'octubre quan ja havia estat suspès pel Tribunal Constitucional.

 

El conseller d'Interior, Miquel Buch, i el president de la Generalitat, Quim Torra, aquest matí a l'arc del Triomf

 

Buch ha arribat a l'exterior del TSJC a les 9.30 i abans d'entrar a declarar ha rebut el suport del govern, que ha recorregut amb ell els 150 metres que hi ha entre l'Arc del Triomf i l'entrada del tribunal.

Quan Buch ja havia entrat al TSJC, des de Junts per Catalunya, el diputat Eduard Pujol ha denunciat una "persecució judicial" que "fa massa mesos que dura".

"És un exemple més, que es va repetint, de la persecució judicial, de la repressió cap als líders polítics i socials d'aquest país. Fa massa mesos que dura aquesta vergonya."

"La democràcia és una altra cosa. Viure en un estat plenament democràtic vol dir urnes, vol dir respecte a la llei i en cap cas aquesta teatralització, banalització del que hauria de ser la justícia."


Arxivada la causa com a president de l'ACM

Es dona la circumstància que Buch ja havia estat investigat en relació amb l'1-O, però com a president de l'Associació Catalana de Municipis.

La Fiscalia els acusava a ell i a Neus Lloveras, aleshores presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència, de promoure l'1-O entre els alcaldes quan lideraven les entitats municipalistes sobiranistes.

El cas, però, va quedar arxivat perquè la justícia va considerar que l'actuació de Buch i Lloveras s'emmarcava en l'exercici de "funcions no institucionals i eminentment polítiques", no com a regidors, sinó com a líders d'"agrupacions voluntàries".

La decisió va ser recorreguda per la Fiscalia. El TSJC va estimar parcialment el recurs i va obrir la porta a imputar Buch com a alcalde per cedir locals municipals a Premià de Mar per celebrar el referèndum suspès pel Tribunal Constitucional.

 

Neus Lloveras i Miquel Buch, el 6 de novembre de 2018, abans de declarar al TSJC (EFE)

 

La Fiscalia de l'àrea de Mataró-Arenys de Mar, de fet, ja havia investigat Buch arran de la instrucció del llavors fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, abans de l'1-O, que s'obrissin diligències als regidors que facilitessin la celebració del referèndum als seus municipis.

Dels prop de 700 alcaldes que la Fiscalia General va instar a investigar el setembre del 2017, el ministeri públic n'ha presentat finalment querelles contra mitja dotzena, que en alguns casos ja han estat arxivades per la justícia.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OMiquel Buch
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut