Buch: "A les xarxes veiem la fase final d'una actuació. Hem de revisar les imatges"
El conseller d'Interior ha valorat positivament "la segona nit sense incidents" (Font: ACN)
Barcelona

Buch: "A les xarxes veiem la fase final d'una actuació. Hem de revisar les imatges"

El conseller d'Interior ha reiterat el suport a l'actuació dels Mossos i, sense concretar si s'ha obert cap investigació, s'ha limitat a dir que encara s'estan recollint imatges

RedaccióActualitzat

Des de dilluns passat són 202 les persones detingudes en les protestes contra la sentència, segons el darrer balanç. Les han fet majoritàriament els Mossos d'Esquadra, però també la Policia Nacional i la Guàrdia Urbana. Estan repartides en el territori.

Pel que fa als ferits, 10 persones continuen hospitalitzades i "evolucionen positivament", segons ha explicat el conseller d'Interior, Miquel Buch, en una nova compareixença per valorar la situació.

Buch ha destacat un altra nit més tranquil·la i ha reiterat el suport a l'actuació dels Mossos d'Esquadra. El conseller no ha concretat si s'ha obert alguna investigació sobre alguns casos denunciats. S'ha limitat a dir que s'estan recollint encara imatges i ha demanat confiança en la policia.

Per la seva banda, el Minisiteri de l'Interior ha comunicat que el policia en estat molt greu ingressat a l'Hospital de Sant Pau està "bastant millor, dintre de la gravetat".

Des de dilluns, hi ha hagut 202 detencions a Catalunya


Investigacions sobre les actuacions policials

Buch, que ha defensat l'actuació dels Mossos, assegura que "moltes vegades a les xarxes socials veiem la fase final d'una actuació i no la fase inicial". En aquest sentit, "el cos ha de fer una revisió de totes les imatges i a partir d'aquí es poden jutjar, però només després de veure totes les imatges", ha dit.

El conseller d'Interior ha afirmat que no li consta que hi hagi oberta cap investigació per l'actuació policial des dels dilluns en què es va conèixer la sentència, però que hi estan treballant:

"No em consta que hi hagi processos d'investigació reservats. Treballem per recollir la informació. Es recullen imatges des de dilluns i s'estan analitzant. No s'ha de fer de manera precipitada. Demano confiança amb el cos dels Mossos d'Esquadra; si alguna actuació no s'ha ajustat als protocols establers, serà el mateix cos qui vetllarà per corregir aquestes actuacions. Com sempre."


Segon dia "sense incidents", diu Buch

Buch ha valorat les concentracions de les últimes hores:

"Valorem que som davant la segona nit sense incidents. Els catalans han exercit el dret a manifestar-se amb actitud cívica i pacífica."

El conseller ha xifrat en un miler les persones que es van concentrar aquest dilluns davant la delegació de govern i en 2.700 les que es van manifestar a la tarda davant la conselleria d'Interior.

Pel que fa a la manifestació posterior pels carrers de l'Eixample, Buch manté que va transcórrer "sense incidents rellevants".

Tot i això, alguns manifestants han acusat els cos de dispersar la concentració amb cops de porra:


Preguntat sobre la nombrosa presència policial als carrers, Buch ha assegurat que "és per garantir la seguretat" i que "si les concentracions són pacífiques, l'activitat policial és nul·la":

"Si hi ha actes violents, amb crema de contenidors i llançament d'objectes i s'utilitza mobiliari urbà com a armament contra els cossos, els cossos actuen per aturar aquesta actitud violenta."


30 detinguts a presó preventiva

A Barcelona, on les accions han sigut més multitudinàries, es comptabilitzen la majoria dels detinguts; en total, 95. A Lleida hi ha hagut 43 detencions, 37 a Tarragona i 27 a Girona.

Dels detinguts que fins ara han passat a disposició judicial, el jutge ha dictat presó preventiva per a 30, dos d'ells els ultres que van apallissar un noi dijous a la nit a Barcelona.

La majoria dels empresonats estan investigats per delictes de desordres públics, atemptat a agents de l'autoritat, danys i lesions.

El perfil més freqüent dels detinguts són joves d'entre 18 i 25 anys que viuen a Catalunya.


Aquest dilluns, últimes detencions

L'última detenció és de fa menys de 24 hores. Aquest dilluns a la tarda, el Mossos van detenir una dona a qui investiguen pel bloqueig de l'aeroport. I hi ha va haver un altre detingut aquest dilluns, en aquest cas per  temptativa d'homicidi per haver llançat dimecres passat material pirotècnic contra un helicòpter de la policia catalana.

Un centenar dels detinguts van passar a disposició judicial i van ser posades en llibertat amb mesures cautelars. Aquestes van des de la prohibició de participar en protestes o d'acostar-s'hi a menys d'un quilòmetre i mig, fins a la retirada de passaport o haver de personar-se als jutjats.


Balanç de ferits

Des de dilluns de la setmana passada, s'han comptabilitzat gairebé 600 persones ateses pels Serveis d'Emergències Mèdiques.

10 dels ferits continuen ingressats a diversos centres hospitalaris, segons la conselleria de Salut. D'aquests, n'hi ha un de molt greu -un policia nacional que és a l'UCI-, sis de greus i tres de menys greus.

Els 10 ferits que continuen ingressats evolucionen positivament


Entre els greus, hi ha tres persones que han perdut un ull per projectils de la policia i una noia amb traumatisme cranioencefàlic amb afectació a la cara, també per impacte de projectil de foam o bala de goma.

 

Anàlisi del govern

El gabinet de seguiment s'ha reunit aquest matí a les 8.00 del matí al Palau de la Generalitat, amb la presència del president Quim Torra, del vicepresident Pere Aragonès, de les conselleres Meritxell Budó, Ester Capella i Alba Vergés, i dels consellers Miquel Buch i Damià Calvet.

Durant la reunió s'ha fet una anàlisi de totes les mobilitzacions i esdeveniments de la setmana passada, i s'ha fet una avaluació del nombre de ferits, detinguts i danys materials. El gabinet ha constatat que els incidents han baixat els darrers dies i que les mobilitzacions són, en termes generals, pacífiques i cíviques.

També s'ha analitzat la visita llampec del president Pedro Sánchez a Barcelona i s'ha conclòs que va ser una oportunitat perduda, per voluntat de La Moncloa, de seure a la taula de negociació.

ARXIVAT A:
Judici procésMiquel BuchMossos d'Esquadra
Anar al contingut