Brussel·les

Brussel·les recorda a França que no es poden repatriar ciutadans de la UE així com així

La Comissió Europea avisa França que no pot expulsar de qualsevol manera gitanos romanesos i búlgars cap al seu país d'origen, tal com pretén fer el president Nicolas Sarkozy a partir d'aquest dijous. Segons ha recordat Matthew Newman, portaveu de la comissària de Justícia i Drets Fonamentals, Viviane Redung, s'han de respectar les normes comunitàries sobre la lliure circulació de persones i el dret que té qualsevol ciutadà de la Unió Europea a establir-se en un país membre. A més, afegeix que París hauria d'estudiar els casos un a un abans de començar a deportar ciutadans comunitaris i demostrar que la persona afectada planteja problemes en àrees com la seguretat o la salut pública del país.

Actualitzat
El govern francès, però, no fa cas de les creixents crítiques i segueix endavant amb el pla del president Sarkozy de desmantellar els campaments il·legals de gitanos, romanesos i búlgars, per després deportar-los. Un primer avió amb 79 persones a bord s'enlairarà dijous cap a Romania, i n'hi haurà com a mínim dos més. Un el 20 d'agost amb 132 persones, i 160 més el dia 26, segons Valentin Mocanu, secretari d'Estat romanès.

Aquests primers deportats tornen al seu país voluntàriament, segons les autoritats franceses, després d'haver acceptat una ajuda de 300 euros per a adults i 100 euros per als menors. Durant el 2009 uns 10.000 romanesos i búlgars es van acollir a aquestes ajudes i van tornar al seu país, tot i que molts van tornar acabar tornant a França. Els mitjans francesos estimen que en total seran retornats al seu país d'origen uns 700 gitanos que vivien als campaments desmantellats.

Els ultres d'Europa, segons "Le Monde"

Les deportacions de gitanos a França, el "delicte de clandestinitat" a Itàlia, el discurs polític dels "populistes i islamòfobs" de la dreta holandesa i la prohibició per referèndum de construir minarets a les mesquites a Suïssa fan d'aquest grup de països el "club dels ultres" d'Europa, segons el diari "Le Monde". El diari francès, que analitza avui les polítiques de seguretat en alguns països europeus, assegura que Nicolas Sarkozy ha situat França en el grup de països on aquestes polítiques estan fortament influïdes per l'extrema dreta. El diari traça una línia entre aquests països i els que descriu com "el club dels moderats", on hi ha Espanya, Alemanya i Regne Unit, tot i que amb certs matisos en aquest últim cas.
Anar al contingut