Brussel·les

Brussel·les proposa més sancions i més vigilància dels pressupostos nacionals

La Comissió Europea ha aprovat una sèrie de mesures destinades a estrènyer la vigilància sobre els pressupostos nacionals i endurir les sancions contra els estats que no corregeixin els seus dèficits públics. Com a resposta a la crisi del deute a Grècia, que ha posat en perill l'estabilitat de tota la zona euro, l'executiu comunitari proposa que les institucions europees supervisin els pressupostos abans fins i tot de ser discutits en els respectius parlaments. La Comissió proposa igualment prestar més atenció a l'evolució i la correcció del deute públic, i no només al dèficit, així com als desequilibris macroeconòmics i les divergències internes en matèria de competitivitat.

Actualitzat
La CE també ha anunciat també la seva intenció de presentar una proposta de mecanisme d'ajuda financera per als membres de l'eurozona que tingui caràcter permanent i estableixi procediments "clars i creïbles", acompanyats de condicions dissuasòries per als governs.

En roda de premsa, el president de la CE, el portuguès José Manuel Durão Barroso, ha aclarit que la proposta de vigilància "estricta" no pretén menyscabar ni esquivar la sobirania dels parlaments nacionals. "El que proposem els donarà més informació, és a dir, més poder". La decisió sobre l'aprovació dels pressupostos nacionals "sempre serà competència dels parlaments", ha deixat clar.

El propòsit de Brussel·les és establir un "semestre europeu" al començament de l'any durant el qual els ministres europeus debatin, juntament amb la Comissió, la compatibilitat dels comptes i les reformes de cada estat amb les dels seus veïns. "Ho hem vist en aquesta crisi, que les decisions d'un país, encara que representi poc en termes de PIB respecte al conjunt, tenen conseqüències enormes per a tots els altres", segons Barroso. L'exercici de coordinació europeu proporcionaria als parlaments respectius una imatge més precisa de la situació de les finances públiques del seu país en el context d'Europa.

Amb la seva proposta, la Comissió Europea afirma no només que està aplicant el Tractat, que considera la política econòmica com una qüestió d'interès europeu, sinó "el sentit comú", després del que s'ha viscut aquests mesos. Barroso ha afirmat amb contundència que els europeus no poden tenir una unió monetària sense una veritable unió econòmica, i la coordinació pressupostària és la seva condició "sine qua non".

"Els estats han de dir clarament si volen una unió econòmica, si no la volen, llavors no té sentit mantenir la unió monetària", ha advertit el president de la Comissió. Després d'haver fet front a l'"emergència" provocada pel rescat de Grècia, ara els governs de la UE han d'"anar a l'arrel del problema".

Les propostes de la Comissió pretenen corregir la formulació del Pacte d'Estabilitat i Creixement (PEC), en la seva doble dimensió preventiva i sancionadora, perquè no es repeteixi un deteriorament desastrós de les finances públiques en un estat. Es tracta, simplement, de "més coordinació i disciplina", ha resumit Durão Barroso.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut