Mina Andreeva, portaveu de la Comissió Europea
Brussel·les

Brussel·les, pel tuit de Borrell sobre Ponsatí: "Cal respectar les regles"

ERC reclama que sigui investigat per publicar i fer mal ús d'informació confidencial, i que se li retiri el nomenament com a alt representant europeu, si es confirma

Actualitzat

La Comissió Europea ha reclamat aquest divendres "respecte a les regles" i a la "confidencialitat" del sistema de comunicació SIRENE, després que el ministre d'Afers Exteriors espanyol en funcions, Josep Borrell, publiqués un tuit -que posteriorment va esborrar- sobre la "rectificació" sobre l'ús del terme "desproporcionada" que les autoritats britàniques van fer en relació amb l'euroordre contra Clara Ponsatí, i on hi havia dades confidencials.

La portaveu de la Comissió Europea, Mina Andreeva, ha recordat que "les normes són molt clares".

"Hi ha establertes unes normes molt clares sobre l'accés i ús del sistema d'informació de Schengen, el SIS, i tots els estats membres tenen establert un procediment per determinar i controlar l'accés únicament per a usos autoritzats. Nosaltres esperem que tothom mostri un respecte a la lletra i a l'esperit d'aquestes normes, especialment a qualsevol requeriment de confidencialitat. Ara és una qüestió que han d'examinar les autoritats nacionals responsables, d'acord amb les nostres regles."

Amb tot, Andreeva ha evitat "especular" sobre la continuïtat del socialista com a alt representant i vicepresident de la Comissió Europea.

Aquesta ha estat la reacció de la Comissió Europea a la carta que l'eurodiputada d'ERC Diana Riba ha enviat a Ursula von der Leyen, que ha de substituir Jean-Claude Juncker a la presidència de l'organisme. ERC li demana que s'investigui Josep Borrell i que es retiri el seu nomenament si es confirma que ha comès una "negligència greu".

 


Clara Ponsatí, Diana Riba i Josep Borrell

 

 

ERC demana investigar Borrell

ERC reclama a Van der Leyen que s'investigui Josep Borrell per un suposat ús indegut d'informació confidencial pel tuit, que va fer i esborrar, sobre l'euroordre de Clara Ponsatí. I insta que es retiri la designació de Borrell com a alt representant per la política exterior europea, si es prova qualsevol infracció.

Riba denuncia que, en el tuit, Borrell va adjuntar la captura del "document de rectificació" de les autoritats britàniques en què demanaven informació addicional a Espanya sobre l'ordre europea de detenció de l'exconsellera. Al document hi havia dades personals de Ponsatí.

 

 

En la carta denuncien que Borrell va divulgar informació reservada a la qual no ha de tenir accés un ministre espanyol i va vulnerar la presumpció d'innocència de Ponsatí perquè el procés judicial contra ella està en marxa.

"L'accés del senyor Borrell a informació restringida, el mal ús d'informació i la violació de la presumpció d'innocència de la senyora Clara Ponsatí és extremadament preocupant i un comportament inacceptable per a un comissari designat."


Segons Diana Riba, el comportament del ministre suposa una vulneració de les normes europees, perquè ni els ministres ni cap altra autoritat "política" com Borrell no pot tenir accés o fer ús de les dades restringides del sistema de comunicació SIRENE, destinat a la cooperació policial europea per a l'intercanvi d'informació sobre persones dins de l'espai Schengen.

A més a més, adverteix que el procés contra Ponsatí encara està obert, de manera que s'ha de respectar el principi d'innocència de l'investigat.

 

Retirar el nomenament

L'eurodiputada demana "obrir urgentment una investigació" sobre Borrell quan es faci el relleu en l'executiu comunitari i que els resultats de l'examen es facin públics. I, si la investigació conclou que el ministre espanyol va fer un ús indegut d'informació confidencial, es "rebutgi" el seu nomenament com a alt representant i vicepresident de la Comissió Europea.

 

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaJosep BorrellERCClara PonsatíProcés català
Anar al contingut