Brussel·les

Brussel·les paralitza les ajudes al cine espanyol arran de les queixes del sector

La Comissió Europea ha paralitzat la normativa espanyola que regula les ajudes per fer pel·lícules. El sector no veia gens bé l'ordre ministerial sobre les subvencions, i ha fet arribar una queixa a Brussel·les. És per això que la Unió Europea ha decidit bloquejar la normativa i mirar-la amb més deteniment abans de donar-hi el vistiplau, un vistiplau imprescindible perquè tirin endavant.

Actualitzat
Les autoritats comunitàries tramitaran per la via ordinària l'ordre ministerial que desenvolupa la llei del cinema espanyol arran de les queixes que ha aixecat part del sector. Amb aquesta decisió, Brussel·les rebutja la petició del govern espanyol que es tramités per la via d'urgència per tal d'estudiar les al·legacions.

Això suposa, a la pràctica, que els diners que s'havien de començar a repartir el mes que ve, d'un màxim de 150.000 euros sempre que no superi el 50% del pressupost total del projecte, no es podran entregar, de moment, i pot perillar la producció d'algunes pel·lícules.

Entre les mesures de l'ordre ministerial, que regula només les ajudes públiques de caràcter centralitzat, més criticades pel sector hi ha el fet que queden fora dels ajuts complementaris els projectes amb un pressupost inferior als 600.000 euros. Tampoc ha agradat gens un sistema de punts per a les produccions que es mouen entre aquesta xifra i els 2 milions d'euros.

El nou sistema deixa les pel·lícules de menys de 600.000 euros de pressupost amb l'única opció d'optar a les subvencions sobre projecte, cosa que provoca, segons la plataforma Cineastes contra l'Ordre, "que un rang de pel·lícules sigui extraordinàriament difícil de produir, perquè no rebran cap ajuda significativa per part de l'Estat".

Cineastes contra l'Ordre, que va enviar l'escrit de queixa a la Comissió Europea, està integrada per 205 membres, entre els quals Javier Albaladejo, Unax Ugalde, Fernando Trueba i Javier Rebollo.

Anar al contingut