Seu de la Comissió Europea a Brussel·les
Seu de la Comissió Europea a Brussel·les (Reuters)

Brussel·les millora les previsions per a l'economia espanyola, però avisa sobre el dèficit

La Comissió creu que la UE esquivarà la recessió però admet que la inflació continuarà sent un problema

La Comissió Europea ha millorat les previsions per a l'economia espanyola aquest any, i calcula tancar el 2023 amb un creixement de l'1,9%, cinc dècimes més del que pronosticava fa uns mesos. De cara al 2024, manté la seva previsió de creixement del 2%. Segons Brussel·les, el mercat laboral aguantarà millor del previst i l'arribada de fons europeus pot sostenir l'activitat econòmica.

També apunten que la baixada del preu de l'energia pot contribuir-hi. Com a risc, la Comissió creu que l'enduriment de les condicions del crèdit per la pujada dels tipus d'interès pot frenar el creixement i avisa dels efectes negatius sobre les famílies amb hipoteca variable. 


La inflació, encara un problema

I sobre la inflació, Brussel·les preveu que tanqui el 2023 en el 4%, molt per sota del 8,3% de l'any passat, però encara massa alta. I s'espera que l'IPC s'hagi "normalitzat" l'any 2024 al voltant del 2,7%. 

Ara bé, també avisa que la inflació subjacent, que mesura fins a quin punt la pujada de preus d'energia i aliments s'ha traslladat a la resta de l'economia, continuarà per damunt del que es considera acceptable. A més, sosté que la pujada de sous, especialment el salari mínim, també pot acabar alimentant l'espiral de preus.

Ara bé, la Comissió reconeix que malgrat aquesta millora la mitjana dels sous encara no haurà recuperat poder adquisitiu. I preveu que la taxa d'atur sigui del 12,7% aquest any i baixi fins al 12,4% el 2024. 


El dèficit, per damunt del 3%

Pel que fa al dèficit, la Comissió Europea calcula que aquest any serà del 4,1% i que malgrat les previsions del govern espanyol, el 2024 encara estarà per damunt de l'objectiu oficial del 3% (3,4%).

L'any que ve tornen a entrar en vigor les regles fiscals europees, després de la treva durant la pandèmia. I això vol dir que els estats han de tornar a quadrar els comptes públics per no disparar les alarmes de Brussel·les.


Europa esquiva la recessió 

A escala europea, Brussel·les creu que s'allunya el perill d'una recessió, gràcies a la baixada dels preus de l'energia i a la creació de llocs de treball, que continua millor del previst. En conjunt de la UE, s'espera un creixement de l'1% per a aquest 2023, dues dècimes més que en les anteriors previsions. 

Ara bé, la Comissió apunta que el flanc dèbil continuarà sent la inflació. Calcula que l'IPC general anirà afluixant, però també avisa que --com en el cas d'Espanya-- la inflació subjacent serà més "persistent".

Aquest és un indicador que preocupa especialment, perquè mesura la inflació sense tenir en compte els sectors més volàtils (energia i aliments), de manera que dona una idea de com s'ha estès l'espiral de preus al conjunt de l'economia.

Calculen que aquest indicador estarà, de mitjana, en el 6,1% durant el 2023, i això podria portar el Banc Central Europeu a continuar pujant els tipus d'interès, perquè és un nombre molt per damunt del que considera assumible. 

 

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaBanc Central EuropeuComissió Europea
Anar al contingut