Brussel·les

Brussel·les i Londres acorden una etapa de transició un cop s'apliqui el Brexit

Els negociadors eviten així un trencament brusc d'aquí un any, quan el Regne Unit abandonarà les institucions comunitàries

RedaccióActualitzat

Acord entre la Unió Europea i el Regne Unit perquè hi hagi un període de transició post-Brexit, segons han anunciat els caps dels negociadors de les dues parts. Segons Michel Barnier, per part de la UE, i David Davis, per part britànica, hi ha un consens sobre una gran part del que constituirà el pacte internacional per la retirada del Regne Unit.

Londres veu amb bons ulls aquesta etapa transitòria per evitar les conseqüències d'un trencament radical a final de març del 2019, mentre s'espera que es tanquin els acords comercials entre Brussel·les i Londres, uns acords que s'haurien d'incloure en el tractat del divorci. Bàsicament pactes per regular tres qüestions clau: la sort dels ciutadans expatriats, la factura de la separació i el futur de la frontera irlandesa. Ho ha explicat Michel Barnier:

"El Regne Unit no participarà més en els processos de decisió de la Unió Europea, simplement perquè el 30 de març del 2019 ja no serà un estat membre. Tot i això, conservarà tots els avantatges i beneficis del mercat únic, de la unió duanera i de les polítiques europees i, per tant, haurà de respectar les regles europees igual que els estats membres."

A canvi, Londres podrà seguir gaudint de tots els beneficis del mercat únic i de la unió duanera.

Els negociadors també han convingut que els ciutadans britànics i dels 27 que arribin durant el període de transició tindran els mateixos drets que els que hagin arribat abans del Brexit a un país europeu o al Regne Unit.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut