Brussel·les

Brussel·les es pren "molt seriosament" les acusacions contra Thaci però demana proves

La Comissió Europea ha assegurat que es pren molt seriosament les acusacions de vinculació al crim organitzat contra el primer ministre de Kosovo, Hashim Thaci, formulades pel membre de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, el legislador suís Dick Marty, però li demana que aporti proves. Amnistia Internacional s'ha sumat a les acusacions contra Thaci i ha demanat que la missió de policia i justícia de la UE a Kosovo obri "una investigació immediata" sobre la suposada implicació de Thaci en segrestos de persones d'ètnia kosovar i sèrbia.

Actualitzat
"Ens prenem molt seriosament les acusacions de crims de guerra i crim organitzat", ha assegurat en roda de premsa la portaveu comunitària d'Afers Estrangers, Maja Kocijancic, que ha recalcat que "si el ponent té qualsevol prova hauria presentar-la a les autoritats competents".

L'organització de defensa dels drets humans Amnistia Internacional ha demanat, per la seva banda, que la missió de policia i justícia de la UE a Kosovo, l'Eulex, obri "una investigació immediata" sobre la suposada implicació de Thaci en segrestos de persones d'ètnia kosovar i sèrbia. AI ha demanat que la UE doni a l'Eulex "tots els mitjans necessaris per dur a terme una investigació completa i imparcial", incloent els recursos per establir un programa de protecció de testimonis, segons diu en un comunicat el responsable d'aquesta organització a Brussel.les, Nicolas Beger.

Kocijancic ha recordat que "la lluita contra el crim organitzat és una de les prioritats i obligacions imperatives per a tots els països dels Balcans, inclòs el de Kosovo", i ha recordat que la missió europea Eulex ja investiga casos com el de tràfic de persones. La portaveu no ha volgut, però, polemitzar sobre la suposada manca de cooperació d'aquests països amb l'Eulex i s'ha limitat a comentar que "totes les acusacions seran investigades, però no sempre és fàcil de fer".

Marty acusa Thaci d'haver estat un "actor clau" de la màfia i el crim organitzat al Kosovo i denuncia la impunitat que han tingut els líders de l'Exèrcit d'Alliberament de Kosovo per "crims que han estat obra, directament o indirectament, d'alts càrrecs de l'UCK", relacionats entre altres amb suposats assassinats per al tràfic d'òrgans.

L'informe va ser filtrat a la premsa l'endemà de les eleccions generals de diumenge a Kosovo, en què va triomfar el governant Partit Democràtic (PDK) de Thaci, tot i que l'oposició afirma que hi va haver frau electoral. La presentació oficial de l'informe està prevista per aquest dijous a París.

El govern kosovar ha titllat les acusacions de "calúmnies" i ha assegurat que procedeixen dels "enemics de la independència de Kosovo". Sèrbia, per la seva banda, espera que l'informe Marty sigui un impuls perquè s'obrin investigacions sobre el tràfic d'òrgans humans de presos serbis a Kosovo i Albània.
Anar al contingut