Brussel·les empitjora fins a gairebé l'11% la caiguda de l'economia espanyola per al 2020
El comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, parla d'una recuperació a dues velocitats (REUTERS)

Brussel·les empitjora fins a gairebé l'11% la caiguda de l'economia espanyola per al 2020

Adverteixen que s'eixampla la bretxa entre els països més afectats, especialment Espanya, Itàlia i França, i els menys afectats, com ara Alemanya i els Països Baixos

Brussel·les ha empitjorat encara més les previsions de la caiguda de l'economia espanyol per a aquest any i situa la baixada del producte interior brut (PIB) en un 10,9%. És la segona economia més castigada a la UE per la pandèmia, darrere de la italiana.

La Unió Europea calcula que l'economia espanyola començarà a recuperar-se el segon semestre de l'any i que continuarà a l'alça el 2021. En aquest sentit preveu un repunt del 7,1% per a l'any que ve.

Així, les noves previsions preveuen un enfonsament de l'economia espanyola encara més profund que l'esperat per a aquest any, però augmenten una dècima el repunt econòmic de l'any que ve. "L'activitat es continuarà recuperant durant la primera meitat del 2021 i després es moderarà gradualment en la segona meitat de l'any", apunta l'informe, que també preveu que la inflació caigui al -0,1% aquest any i augmenti fins al 0,9% el 2021.


Més bretxa entre els països més afectats per la Covid i els menys afectats

La Comissió Europea també preveu una recessió més profunda de la prevista per al conjunt de l'eurozona. El conjunt de la zona euro es contrauria un 8,7% el 2020 i l'any següent rebotaria un 6%.

Itàlia, amb un enfonsament del PIB de l'11,2%, lidera la previsió de caiguda de l'economia per a aquest any, després que l'executiu europeu hagi empitjorat en gairebé dos punts les seves previsions per al PIB italià. A Itàlia la segueixen Espanya, amb una caiguda del 10,9%; Portugal, amb un enfonsament del 9,8%; Eslovàquia i Grècia, amb una disminució del PIB del 9%, i Bèlgica, amb una caiguda de l'economia del 8,8%.

El comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, ha advertit que les noves dades eixamplen la bretxa entre els països més afectats, especialment Espanya, Itàlia i França, i els menys afectats, com ara Alemanya i els Països Baixos.

Una recuperació a dues velocitats que, segons ell, reforça la necessitat d'arribar a un acord sobre el fons de recuperació econòmica.


L'atur també augmenta

Les previsions de la Comissió també alerten de l'augment de l'atur aquest any després de l'impacte "desproporcionat" de la crisi. En les previsions del maig, calculava un atur del 18,9% per a aquest any i, malgrat el repunt econòmic per al 2021, l'atur es mantindria en el 17%. Segons Brussel·les, els ERTO han evitat la pèrdua de llocs de treball, però alerta que quan es retiri aquesta mesura pot créixer el nombre d'aturats.

Segons Brussel·les, el sector dels serveis és el més afectat per la crisi i preveu que la recuperació sigui lenta per a aquest sector, perquè implica una "interacció intrínseca". Així, l'executiu europeu apunta que les mesures de distanciament social i els canvis en el comportament del consumidor tindran "impacte durant un llarg temps" en l'activitat econòmica espanyola pel gran pes del sector dels serveis.

A més, l'executiu europeu preveu que el turisme internacional no es recuperi malgrat l'obertura de fronteres i que es vegi afectat per la reducció de vols.

Pel que fa al consum privat, Brussel·les no espera que recuperi nivells previs a la Covid-19 ni aquest any ni el que ve, i apunta que la inversió també es recuperarà "lentament a causa de la dèbil demanda".

ARXIVAT A:
Coronavirus Comissió Europea
Anar al contingut