Brussel·les denuncia AstraZeneca als tribunals pels retards en les vacunes

La farmacèutica manté que ha complert el contracte tot i que ha lliurat menys d'un terç de les dosis acordades

Irene Vaqué ReigActualitzat

La pugna entre la Unió Europea i AstraZeneca per les vacunes de la Covid ha arribat als tribunals. La Comissió Europea ha denunciat a la justícia ordinària belga la farmacèutica anglosueca perquè entén que no ha respectat els termes del contracte de vacunes firmat amb el conjunt de la UE.

AstraZeneca va entregar 29,8 milions de vacunes a la Unió durant el primer trimestre (quan havien de ser 120) i preveu fer-n'hi arribar només 70 milions més en el segon (davant dels 180 millions previstes). La xifra és molt inferior als 300 milions de dosis promeses i comporta que AstraZeneca ha lliurat menys d'un terç de les dosis acordades.

Brussel·les denuncia un incompliment de l'acord de compra anticipada de vacunes, firmat l'agost passat.

Al·lega que AstraZeneca no ha respectat "alguns termes del contracte" i que "no ha estat en posició d'aportar una estratègia fiable per garantir els lliuraments de les dosis".

La denúncia en nom de la UE i dels 27 es va formalitzar divendres davant els tribunals ordinaris belgues i, segons la comissària de Salut, Stella Kyriakides, ve donada pel fet que "cada vacuna compta" perquè "cada dosi salva vides".

 

La setmana passada es va filtrar que la CE no compraria els 100 milions de dosis addicionals d'AstraZeneca a les quals tenia opció en virtut del contracte.

 

La denúncia s'ha ultimat els últims dies i és la culminació dels desacords entre les dues parts. Quan va començar la vacunació a la UE, a principis d'any, AstraZeneca va anunciar retards en els lliuraments sense donar, ha remarcat l'executiu comunitari, explicacions convincents dels motius.

El 19 de març, Brussel·les va demanar per carta explicacions a la farmacèutica pels ajornaments. AstraZeneca va negar que hagués distribuït a altres països les dosis compromeses.

Arran d'aquesta polèmica, la CE va posar en marxa l'anomenat Mecanisme de Transparència en l'Exportació de les Vacunes, per obligar els laboratoris a informar de la destinació de les dosis produïdes en plantes de la Unió Europea.

La disputa per l'arribada de menys vacunes de les promeses s'ha sumat a la controvèrsia pels trombes molt infreqüents vinculats a la vacuna d'AstraZeneca. Veus de la comunitat científica han considerat exagerat que s'hagi aturat la vacuna, tenint en compte que es tracta d'un efecte advers molt inusual.

AstraZeneca es defensarà "amb fermesa" als tribunals (Reuters / Nacho Doce)

 

AstraZeneca es defensa: "Hem complert l'acord"

En un comunicat, AstraZeneca ha lamentat la denúncia. Manté que ha complert el contracte, que ho defensarà "amb fermesa" als tribunals i que veu la qüestió judicial com una "oportunitat de resoldre la disputa" al més aviat possible:

"Després d'un any sense precedents en descobriments científics, negociacions molt complexes i reptes de fabricació, la nostra empresa està a punt de lliurar gairebé 50 milions de dosis als països europeus a finals d'abril, d'acord amb les nostres previsions.

AstraZeneca ha complert plenament l'acord de compra anticipada amb la Comissió Europea i es defensarà fermament davant dels tribunals. Creiem que qualsevol acció legal no té fonament i acollim amb satisfacció aquesta oportunitat de resoldre aquesta disputa al més aviat possible."


La farmacèutica afegeix que les vacunes són difícils d'elaborar, "com ho evidencien els reptes en la distribució que diverses companyies afronten a Europea i a tot el món".

AstraZeneca argumenta que està "progressant" en la distribució, però al·lega que "cal temps" perquè aquest efecte es noti en el nombre de dosis disponibles perquè "el cicle de producció d'una vacuna és molt llarg".        

 

Xifra rècord de distribució de vacunes aquest dilluns

L'anunci de la demanda contra AstraZeneca ha coincidit amb l'arribada d'una xifra rècord de vacunes. Catalunya n'ha rebut 327.900. La gran majoria, 280.800, són de Pfizer/BioNTech, però també n'hi ha 30.200 de Moderna i 16.900 d'AstraZeneca.

Últimament, a Catalunya es rebien setmanalment unes 193.000 dosis de Pfizer.

En el conjunt de l'Estat, s'han rebut 1,7 milions de dosis de Pfizer, 188.000 de Moderna i 103.000 d'AstraZeneca, segons el Ministeri de Sanitat, que remarca que és la primera vegada que es reparteixen en un sol dia més de dos milions de vacunes de la Covid.

 

 

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Unió EuropeaCoronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut