Brussel·les

Brussel·les considera il·legal el "cèntim sanitari" que grava els carburants

La Comissió Europea ha considerat il·legal l'anomenat cèntim sanitari, un impost sobre els carburants que apliquen algunes comunitats autònomes, com Catalunya, i que es fa sevir per finançar la sanitat pública. Brussel·les amenaça de portar el cas davant el Tribunal de Justícia de la UE, si les disposicions pertinents "no s'ajusten a la legislació comunitària en el termini de dos mesos". En canvi, el ministeri d'Hisenda espanyol en defensa la legalitat i diu que no està disposat a renunciar-hi, però sí que està obert a buscar un acord amb Brussel·les.

Actualitzat

La Comissió Europea entén que aquest impost amb què es graven els carburants que es venen a les benzineres vulnera la legislació comunitària. En primer lloc, diu, perquè té caràcter recaptatori, no finalista. És a dir que Brussel·les ho veu com una ajuda d'Estat que no està permesa. Afegeixen que va en contra de la directiva europea perquè les comunitats que el cobren ja apliquen l'impost especial sobre hidrocarburs comunitari.

No ho veu així el Ministeri d'Economia i Hisenda, que defensa les competències de l'Estat i de les comunitats autònomes per aplicar el cèntim sanitari, amb què es finança l'assistència en aquest àmbit. Hisenda ha explicat que estan oberts a un acord per modificar l'impost, però mai per suprimir-lo. I no descarten, si no hi ha acostament, arribar al Tribunal de Luxemburg. L'anomenat "cèntim sanitari" s'aplica en sis comunitats. A Catalunya, des del 2004, amb un càrrec de 2,4 cèntims per litre.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut