Ocells a la maresma de les Filipines
Ocells a la maresma de les Filipines (Flickr)

Brussel·les avisa que l'ampliació del port i l'aeroport amenaça el delta del Llobregat

La Comissió Europea emplaça Espanya a complir amb les seves obligacions de protegir aquest espai natural

Xavier DuranActualitzat

La Comissió Europea demana a Espanya que compleixi les seves obligacions per a la protecció del delta del Llobregat, afectat per projectes de grans infraestructures.

En el seu paquet habitual de decisions sobre procediments d'infracció, la Comissió Europea ha fet una crida perquè es prenguin mesures addicionals de protecció i evitar el deteriorament degut a projectes com les ampliacions de l'aeroport i del port.

En la seva carta, la Comissió recorda que aquest espai pertany a Natura 2000, una xarxa europea d'espais naturals que té com a objectiu fer compatible la seva protecció amb les activitats humanes que s'hi desenvolupen.

La CE assenyala que, tot i ser una de les regions més densament poblades de la península Ibèrica, aquest sistema acull una gran i valuosa biodiversitat i juga un paper essencial en les rutes migratòries de moltes espècies europees d'ocells.


Mesures insuficients

També recorda que des del 2013 ha estat dialogant amb les autoritats espanyoles sobre el deteriorament i les possibilitats de mitigar i compensar els danys ambientals causats per projectes de grans infraestructures, però que l'adopció de mesures ha estat insuficient:

"Els compromisos de mitigació i compensació presos per les autoritats, per exemple l'adopció i la implementació d'un pla especial per a les àrees naturals i el paisatge del delta del Llobregat i una extensió de l'Àrea de Protecció Especial per preservar els territoris més adients per a la conservació dels ocells, no han tingut un seguiment suficient."

Per això, afirma que "Espanya ha de complir les seves obligacions segons la directiva d'Hàbitats". També cita el Pacte Verd Europeu i l'Estratègia de la Unió Europea sobre la Biodiversitat, que contemplen com a fonamental que la Unió Europea posi fi a la pèrdua de biodiversitat, la protegeixi i la restauri.

Per tot això, la Comissió ha enviat una carta d'emplaçament i Espanya disposa de dos mesos per abordar aquestes deficiències.

Si no ho fa, conclou la nota, la Comissió podria optar per enviar un dictamen motivat.

L'espai natural del delta del Llobregat ocupa 98 quilòmetres quadrats. Una bona part ha estat declarada ZEPA (Zona d'Especial Protecció per a les Aus). És, després del de l'Ebre, el segon delta més gran de Catalunya.
ARXIVAT A:
Medi ambientEcologiaComissió Europea
Anar al contingut