Bruce Lee
Bruce Lee

Bruce Lee podria haver mort per beure massa aigua, segons una nova teoria

L'estudi d'uns investigadors madrilenys, especialistes en ronyons, planteja la hipòtesi que una hiponatrèmia podria ser la causa de la mort del llegendari actor especialista en arts marcials

Des que Bruce Lee va morir, el 20 de juliol del 1973, en circumstàncies misterioses, circulen diverses hipòtesis al voltant de què va provocar exactament la seva desaparició, amb només 32 anys.

Oficialment va morir per la reacció al·lèrgica d'un analgèsic, però davant les poques i poc convincents explicacions oficials, ràpidament van aparèixer altres versions: des de l'assassinat per part de gàngsters de la tríada --la màfia xinesa--, fins a un cop de calor.

Ara, un equip format per set investigadors de la madrilenya Fundació Jiménez Díaz, especialistes en ronyons, han arribat a la conclusió que Lee podria haver mort per un consum excessiu d'aigua que li hauria provocat un edema cerebral.

'Pista de fusta' 04.02.21 'Bruce Lee i Joana d'Arc'// Reemissió 11.08.21
Bruce Lee en acció

L'estudi, publicat en el número de desembre de la revista Clinical Kidney Journal, defensa que la principal hipòtesi de la seva mort va ser una hiponatrèmia, una fallada als ronyons, incapaços d'excretar l'excés d'aigua, cosa que li hauria causat un edema cerebral.

A l'estudi es pot llegir: "La hiponatrèmia és freqüent, ja que es troba en fins a un 40% de les persones hospitalitzades, i pot causar la mort en persones joves sanes. El fet que siguem un 60% d'aigua no ens protegeix de les conseqüències potencialment letals de beure aigua a un ritme més ràpid del que els nostres ronyons poden excretar".


"Be water, my friend"

Els investigadors expliquen que no s'han basat en noves pistes, sinó que han reinterpretat "tota la documentació disponible sobre el cas". Dades físiques de Lee, com per exemple que només tenia un 1% de matèria grassa corporal (es recomana tenir-ne entre un 10% i un 20%), i que acabava de perdre 10 quilos, per tant, en pesava només 60 (i feia 1,71 m d'alçada).

Irònicament, Lee va fer famosa la cita "Sigues aigua, amic meu", en una entrevista televisiva l'any 1971, però l'excés d'aigua sembla que el va matar en última instància.


Una dieta basada en líquids

Segons l'estudi, pot ser que Lee acumulés diversos factors de risc que van fer que als ronyons els costés d'eliminar l'aigua. Efectivament, bevia molta aigua, amb una dieta basada en líquids, com suc de pastanaga, menjava poc i consumia bastanta marihuana, que també provoca molta set, a més de consumir opioides per al dolor i també diürètics.

El fet de ser físicament molt actiu, com era el seu cas, li podria haver provocat un augment de producció de l'hormona antidiürètica, cosa que dificulta l'eliminació de l'aigua.

Sembla, a més, que unes setmanes abans de la seva mort ja hauria tingut un altre edema cerebral acompanyat de fallida renal aguda.

El dia de la seva mort, Bruce Lee estava treballant en la pel·lícula "Joc amb la mort", que es va acabar estrenant anys després. Lee va visitar l'actriu protagonista, Betty Ting Pei, a casa d'ella, a Hong Kong. Al capvespre, Lee va tenir forts maldecaps i la noia li va donar un analgèsic, Equagesic. Segons sembla, el cervell se li va inflar i va acabar morint a les 22.15.

Les versions contradictòries dels seus familiars i amics sobre on era i què havia passat realment aquell dia van alimentar els rumors i la incògnita sobre les causes de la mort de l'actor.

 

ARXIVAT A:
Recerca científica
Anar al contingut