Brots a les residències: estar vacunat no impedeix nous contagis però són més lleus

A dues residències, a Esparreguera i la Bisbal d'Empordà, s'han detectat 24 i 11 nous contagis, tots lleus, malgrat estar vacunats

Actualitzat

La vacunació massiva a les residències ha fet baixar en picat, fins a xifres residuals, els casos de Covid en aquests centres, que van ser dels més castigats durant els primers mesos de la pandèmia. Això ha fet que s'hi hagi recuperat una certa normalitat, però també la falsa creença que estan lliures de la malaltia. La vacuna no impedeix el contagi però fa que, si s'agafa, sigui més lleu i no comporti complicacions mortals.

Els últims 10 dies hi ha hagut a Catalunya 14.820 contagis nous de Covid. D'aquests, només 60 són de persones que viuen en residències, una xifra que no arriba ni al 0,5% del total.

La meitat d'aquests casos corresponen a dos brots detectats aquesta setmana en dues residències d'Esparreguera i la Bisbal d'Empordà. S'han contagiat tot i estar vacunats --la immunitat no és del 100%-- però la vacuna ha fet que estiguin passant la Covid de forma lleu.

 

 

Ara mateix, a Catalunya, el 93% dels residents ja han rebut les dues dosis, una mica menys en el cas dels treballadors, un 77,5%, i un 20% encara no s'ha vacunat.

 

 

Els responsables de les residències recorden que la vacuna no eximeix d'haver de prendre mesures de prevenció i també fan una crida a la vacunació de tots els seus treballadors.

Els directors de residències demanen màxima prudència ara que, després de la doble vacunació, s'han relaxat una mica les mesures. Ho demanen tant als familiars com als treballadors que encara no s'han volgut vacunar, com destaca Andrés Rueda, president de l'Associació de Directors de Residències (ASCAD).

"No s'ha de discriminar, però sí primar aquelles persones que tenen més cura de si mateixes i, en conseqüència, més cura de les persones que han de cuidar."

Rueda recorda que les conseqüències dels brots són nocives per als avis: "Tornem a tancar avis a les habitacions, a fer aïllaments, a prohibir visites."

Els casos d'Esparreguera i la Bisbal

Des del cap de setmana, la residència municipal Can Comelles d'Esparreguera està en alerta. Una quarta part dels avis, en total 24, han donat positiu per Covid. Tots estan vacunats i tenen símptomes lleus. Només un està hospitalitzat, però per altres patologies prèvies.

La doctora Beatriz Mothe, investigadora del Servei de Malalties Infeccioses Hospital Trias i Pujol, considera que gràcies a la vacuna no s'ha de lamentar cap contagi greu.

"La bona notícia és que són casos lleus. Aquest seria el típic brot que hauria acabat a l'hospital fa un any, perquè són persones altament fràgils. Es demostra novament l'efectivitat de les vacunes i la importància de vacunar els més vulnerables."


Tot apunta que el virus pot haver entrat a través d'algun treballador. Set d'ells també s'han contagiat, i són asimptomàtics o els ha afectat de manera lleu. També s'han traslladat alguns residents que han donat negatiu a les proves.

L'alcalde d'Esparreguera, Eduard Rivas, ha confirmat que s'han suspès els règims de sortides i visites i demana que, si cal aplicar nous protocols, es tingui en compte la salut emocional de les persones.

També hi està d'acord Enric Marquès, l'alcalde de la Bisbal d'Empordà, on a la residència Zoilo Feliu 11 avis han donat positiu de Covid, després d'un control rutinari de temperatura. Són casos lleus.

"Estan vacunats amb la segona dosi des de finals del mes de gener. És la vida. El que no podíem fer és tenir la gent gran més temps tancada a les residències."


Aquest és el fràgil equilibri entre recuperar la normalitat a les residències i els contactes amb la família, sense oblidar totes les mesures de seguretat de la pandèmia. També caldrà veure quina és la durada de la immunitat amb les vacunes i si aquestes protegiran igualment amb les noves variants.

ARXIVAT A:
SalutResidències gent gran VacunesCovid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut