Theresa May després de votar en un col·legi electoral de Sonning, a Berkshire (Reuters)
Theresa May després de votar en un col·legi electoral de Sonning, a Berkshire (Reuters)

Torn pels irlandesos i txecs a les europees: Regne Unit i Holanda ja han votat

Al Regne Unit ho han fet pensant en el Brexit, i al Països Baixos, els socialdemòcrates haurien guanyat les eleccions, segons els sondejos

RedaccióActualitzat

Les eleccions al Parlament Europeu es fan diumenge a la majoria dels països però n'hi ha dos, el Regne Unit i els Països Baixos, que ja han votat. Els colegis electorals obren aquest divendres a Irlanda i a la República Txeca, però els txecs, amb una participació del 18,2% en les darreres eleccions europees, tenen dos dies per votar. 

Britànics i holandesos ho han fet aquest dijous però els resultats no es faran públics fins que, diumenge a la nit, tanquin els últims col·legis electorals a Itàlia. 

Els britànics han anat a les urnes amb la seva primera ministra, Theresa May, més que qüestionada. Han pogut triar els seus eurodiputats, en uns comicis amb el Partit del Brexit liderant les enquestes i amb queixes de ciutadans de la Unió que no han pogut votar en alguns llocs perquè, presumptament, hi havia errors administratius.

Aquest divendres, mentrestant, pot ser un dia clau per a May ja que es reunirà amb el seu partit i d'ella molts conservadors esperen l'anunci de quan pensa plegar. Si no satisfà les expectatives, la cacera dels seus companys és previsible que s'intensifiqui.

Ella, de moment, ha ajornat la publicació de la llei del Brexit, la que vol portar a votació en un quart intent de tirar endavant la sortida de la Unió Europea. Fins i tot s'especula amb la possibilitat que faci marxa enrere en les seves intencions, ja que el paquet inclou la promesa de deixar votar sobre un segon referèndum que ha aixecat tanta polseguera.


Als Països Baixos, ​els socialdemòcrates guanyen als sondejos

 

Els sondejos donen el triomf al partit del candidat socialdemòcrata a presidir la Comissió Europea, Frans Timmermans (Reuters) 


Pel que fa als Països Baixos, el partit del candidat socialdemòcrata a presidir la Comissió Europea, Frans Timmermans, hauria guanyat les eleccions, segons les enquestes a peu d'urna. Tota una sorpresa.

Els liberals del primer ministre, Mark Rutte, haurien quedat en segon lloc. I entraria per primer cop al Parlament Europeu un nou partit holandès d'ultradreta, el Fòrum per la Democràcia, que va guanyar amb rotunditat les eleccions regionals de fa tres mesos però que ara hauria obtingut un resultat més modest. La seva nova cara visible és Thierry Baudet, que ha desbancat Geert Wilders.

Baudet planteja el Nexit, una sortida dels Països Baixos de la Unió Europea. Un desafiament a Brussel·les vist com una amenaça en un barri ric del sud d'Amsterdam, on els vots aniran a parar al Partit Liberal del primer ministre. Un dels votants diu que "és un moment crucial ara. Penso que o té èxit o fracassa. Penso que és un període crucial per a la Unió Europea".

Un altre dels electors opina que "els Països Baixos estan dividits. La majoria de partits estan a favor d'una Europa molt unida i alguns partits hi estan en contra. Preveig que hi hagi més oposició".

Holanda lidera un grup de falcons a Europa que frena les reformes de l'euro pendents per gestionar futures crisis econòmiques. La negativa a compartir riscos en països amb economies més dèbils està en boca dels votants liberals. I també hi ha un debat al carrer sobre el canvi climàtic. Els Verds tenen l'alcaldia d'Amsterdam, confien a millorar els resultats al país. Els ultres no només ataquen Brussel·les i la immigració sinó que també defensen que no cal lluitar contra l'escalfament global.

ARXIVAT A:
Eleccions europees 26M
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut