bretxa salarial
bretxa salarial

Bretxa salarial: "Al ritme actual, caldrien uns quaranta anys per eliminar-la"

En el Dia Mundial per la Igualtat Salarial entre Homes i Dones, el conseller de treball, Chakir el Homrani, admet que al ritme actual la bretxa salarial trigarà dècades a eliminar-se

RedaccióActualitzat

Aquest divendres se celebra el Dia Mundial per la Igualtat Salarial entre Homes i Dones, en la setmana que el govern espanyol ha aprovat una declaració institucional per eliminar aquesta discriminació per raons de sexe.

A Catalunya, segons les últimes dades disponibles, la bretxa salarial és del 23% i porta 4 anys pràcticament estancada.

 

Bretxa salarial
Bretxa salarial (CCMA)

 

Una dona cobra de mitjana 6.500 euros bruts anuals menys que un home. El conseller de treball, Chakir el Homrani, admet que al ritme actual aquesta diferència trigarà dècades a eliminar-se:

"Amb aquest decreixement trigarem encara molts anys, una quarantena d'anys, per arribar a una bretxa salarial 0"

 

 

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, assegura que la reducció de la bretxa salarial és clau de cara a aconseguir, també, una equiparació en matèria de pensions i repartiment del temps de treball:

"Feminisme és redistribució de la riquesa. Per viure en igualtat, necessitem parlar de món laboral, de pensions, de cures i de tot el que ens permet, en definitiva, viure igual dones i homes, en el nostre país i al món"

Les empreses han de tenir un arxiu amb els sous, detallats, que paguen als seus empleats. Hi estan obligats per llei i se'ls pot sancionar si no ho fan. A més, han de donar explicacions si la bretxa salarial, en el conjunt de les nòmines, supera el 25%.

 

 

La mesura, però, està costant molt d'implantar, tal com reconeix la secretària d'Igualtat de la UGT, Eva Gajardo:

"Parlar de calés a les empreses costa molt perquè comencen amb els conceptes de si la privacitat, si la llei... No són capaços d'arribar i veure realment que és el que està passant en matèria salarial"

La UGT calcula que els diners que les dones deixen de cobrar per raons de gènere equivalen a l'1,4% del producte interior brut (PIB).

ARXIVAT A:
Bretxa salarial
Anar al contingut