Oslo

Breivik es declara no culpable i diu que volia "salvar Noruega dels musulmans"

L'autor confés dels atemptats del 22 de juliol a Noruega, Anders Behring Breivik, ha comparegut davant del jutge. Ha reconegut haver col·locat el cotxe bomba a Oslo i ser el responsable del tiroteig a l'illa d'Utoya, atacs en què van morir 76 persones, segons el nou balanç de la policia. A diferència de la seva declaració anterior, ha reconegut que va comptar amb el suport de "dues cèl·lules organitzatives". Tot i això, Breivik, de 32 anys, s'ha declarat no culpable i diu que ho va fer per "salvar Noruega dels musulmans" i per "castigar la socialdemocràcia" . El jutge instructor n'ha decretat l'ingrés a presó provisional durant vuit setmanes, quatre de les quals seran una cel·la aïllada. No podrà rebre visites, tenir accés a diaris ni revistes i tampoc no podrà rebre cartes. Breivik diu estar preparat per passar-se la vida empresonat.

Actualitzat
Anders Breivik va preparar i col·locar una bomba al centre de la capital noruega i després va disparar durant prop d'una hora i mitja indiscriminadament contra els joves que s'estaven a l'illa Utoya, on el partit socialista feia un congrés amb les seves joventuts.

Segons ha explicat el jutge instructor del cas, Kim Heger, en roda de premsa, l'objectiu de les accions d'Anders Behring Breivik era "castigar la socialdemocràcia". "Necessitava fer aquest acte per salvar Noruega i l'Europa occidental del marxisme cultural i la presa de poder dels musulmans". Considerava que el "Partit Laborista ha fallat als noruecs i el preu per la seva traïció és el que van pagar divendres", ha explicat el magistrat.

Anders Behring Breivik volia explicar públicament les seves accions, però la Fiscalia noruega l'hi ha impedit. Fonamentalista catòlic, ultranacionalista i islamòfob, l'autor confés de la massacre ha arribat a les dependències policials dins d'un cotxe amb els vidres tintats, custodiat per agents de la policia. Els mitjans han pogut obtenir una instantània a la sortida, on Breivik apareix tranquil. 

El jutge, tal com demanaven els fiscals, ha decretat presó provisional durant vuit setmanes, període que podria ampliar-se abans del judici, que podria durar un any. D'aquests dos mesos, un serà en aïllament total. La pena màxima que afronta Breivik és de 21 anys de presó. De tota manera, l'acusat ha declarat que estava perparat per passar-se tota la vida empresonat, segons ha explicat la policia noruega.

Ràbia i dolor

Els noruecs que l'esperaven a les portes del tribunal d'Oslo han intuït la figura de l'home de 32 anys que divendres va trencar la pau en la qual vivia el seu país, i han colpejat el cotxe, escridassant-lo. "Traïdor sanguinari", li han dit.

"Aquí tothom el vol mort", ha dit una de les tres o quatre persones que ha arribat a colpejar el cotxe i que no ha volgut donar el seu nom.

L'autor confés dels crims, s'ha declarat "no culpable" malgrat reconèixer els fets, els quals va qualificar en una declaració anterior d'"atrocitat" tot i que eren "necessaris". Segons el seu advocat defensor, Breivik assegura que no sent culpa perquè la massacre que va cometre havia de ser el detonant de la seva "revolució".

El jutge i la fiscalia van intentar impedir que la primera compareixença de l'únic autor confés, de 32 anys, es convertís en un espectacle, però l'expectació mediàtica era massa gran. La policia havia advertit els mitjans de comunicació que les lleis noruegues prohibeixen prendre i retransmetre imatges no només en el tribunal sinó també durant el seu trasllat, però alguns mitjans han distribuït imatges de Breivik a l'interior dels vehicles policials.

El nombre de morts es redueix


La policia noruega ha rebaixat la xifra de víctimes mortals dels dos atacs que van tenir lloc divendres. Els morts en l'atemptat a Oslo s'han elevat de set a vuit, mentre que les víctimes mortals a Utoya han passat de 85 a 68. El nou balanç és de 76 persones, en comptes de les 93 que s'havien estimat inicialment.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut