Bolsonaro celebrant el triomf (EFE)
Bolsonaro celebrant el triomf (EFE)
Sao Paulo

El candidat d'extrema dreta Jair Bolsonaro guanya les eleccions del Brasil

Bolsonaro anuncia un replegament de l'administració federal per donar espai a la iniciativa privada

RedaccióActualitzat

El candidat d'extrema dreta Jair Bolsonaro ha guanyat les eleccions presidencials del Brasil amb més d'un 55% dels vots, com ja apuntaven els sondejos, i succeirà el mandatari Michel Temer l'1 de gener, per governar el país fins al 2022.

El seu rival, el candidat del Partit dels Treballadors, Fernando Haddad, ha obtingut el 44% dels vots.

En el seu primer parlament després de guanyar la segona volta dels comicis, Bolsonaro ha anunciat un replegament de l'administració federal per donar espai a la iniciativa privada.

"El futur passa per un govern que creï condicions perquè tothom creixi, i això significa que el govern federal farà un pas enrere, reduint la seva estructura i la burocràcia, retallant despeses i privilegis, perquè els ciutadans puguin fer molts passos endavant".

 

 

Bolsonaro s'ha compromès a "posar pau" al país i a defensar "la Constitució, la democràcia i la llibertat".

"El meu govern defensarà la Constitució, la democràcia i la llibertat. No és la promesa d'un partit, és un jurament a Déu".

En la mateixa línia, el candidat de la ultradreta ha defensat que el seu govern "constitucional i democràtic" portarà endavant les reformes econòmiques per trencar un "cicle viciós de creixement de deute" i "defensarà els drets dels ciutadans".

"Ofereixo un govern decent que treballarà per a tots els brasilenys".

Jair Bolsonaro, que ha agraït la confiança dels brasilers, ha promès que canviarà "el destí" del país sud-americà:

"Junts canviarem el destí del Brasil, sabíem per on anàvem, ara sabem per on volem anar, el meu estimat poble brasiler, moltes gràcies per la confiança".

 

Milers de brasilers celebren la victòria als carrers

Milers de seguidors de Bolsonaro han ocupat ràpidament els carrers de les principals ciutats del país per celebrar la victòria. Centenars de persones ho han fet a les portes deu seu domicili a Rio de Janeiro, mentre a Sao Paulo hi ha hagut uns quants incidents entre seguidors i detractors del president electe.

 

 

Haddad crida a treballar per defensar la democràcia al país

Haddad, per la seva banda, ha fet una crida a treballar per defensar la democràcia al país.

"Tenim al davant una tasca enorme. En nom de la democràcia, hem de defensar el pensament, defensar les llibertats dels 45 milions de brasilers que ens han acompanyat fins aquí. Tenim la responsabilitat de fer oposició posant al davant de tot els interessos de tot el poble brasiler. Perquè nosaltres tenim un compromís amb el progrés del país. Nosaltres, que hem ajudat a construir la democràcia amb els valors del món, no hem d'acceptar provocacions ni amenaces".

 

 

Els resultats confirmen els bons pronòstics de Bolsonaro, que ha sabut treure rendiment del seu discurs populista contra la corrupció, la inseguretat i la violència mentre que el seu rival, Fernando Haddad, no ha aconseguit fer calar el seu discurs ni ha sabut aglutinar el suport dels candidats que no van passar la primera volta.

Notícia relacionada: "M'haurien d'haver pegat perquè no fos gai?", l'entrevista viral d'Ellen Page a Bolsonaro

 

El Brasil, la vuitena economia mundial i la més gran de Llatinoamèrica, ha votat aquest diumenge el seu nou president després que en la primera volta Bolsonaro ja va obtenir el 46% dels suports.

En els últimes setmanes, els col·lectius de dones i les minories s'han mantingut especialment contraries al fet que el líder ultra, racista i homòfob arribés al poder i eliminés les conquestes socials dels últims anys.

 

 

Les propostes de Bolsonaro

Un dels principals problemes del Brasil és la violència, però les propostes de Bolsonaro passen per facilitar un accés lliure a les armes, instaurar la pena de mort o permetre la castració química per als violadors.

Aquest tipus de polítiques i el fet que aquest nostàlgic de la dictadura s'hagi envoltat d'altres militars fan pensar als seus crítics que el Brasil pot entrar en una involució ara que Bolsonaro ha guanyat les presidencials.

 

 

La fal·lera per l'excapità de les Forces Aèries atrapa classes populars fidels, fins ara, al Partit dels Treballadors de Lula, com explica l'enviat especial de TV3, Joan Raventós, en aquest fil:


 

Una campanya bruta a la xarxa

Com en la majoria de les últimes eleccions arreu del món, la xarxa ha tingut un paper important durant la campanya que s'ha fet. I, també al Brasil, les notícies falses han regnat en el debat. Només el 8% dels missatges polítics que corren per WhatsApp són certs.

Facebook ha decidit aquesta setmana eliminar fins a 68 pàgines web i 43 comptes falsos que publicaven continguts afins al candidat ultradretà brasiler Jair Bolsonaro després d'haver detectat que no complien la normativa legal de la xarxa social.

El favorit

Malgrat les crítiques, Bolsonaro ja era el favorit per guanyar. Per què? Salvador Martí Puig, professor de Ciència Política de la Universitat de Girona i investigador associat del CIDOB, explica alguns dels motius.

El candidat d'extrema dreta té una base electoral molt àmplia, des de les elits fins a les classes més populars: "Un fenomen clàssic de la nova dreta radical." És el que anomena un "candidat sandvitx".

Martí Puig ja augurava que, quan Bolsonaro arribi al poder, satisfarà els interessos més reaccionaris amb privatitzacions i retallades socials.

ARXIVAT A:
BrasilJair Bolsonaro
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut