Louisiana

BP obrirà un altre pou per mirar de tallar la fuita de petroli al golf de Mèxic

L'empresa British Petroleum ha anunciat noves mesures per intentar aturar el vessament de petroli que afecta el golf de Mèxic. La companyia preveu ara obrir un altre pou des d'on podrien segellar el que ha quedat malmès. Això s'afegiria a l'intent de construir un cofre gegant per taponar la fuita. D'aquest cofre, que no estarà enllestit com a mínim fins d'aquí a una setmana, en sortirà una canonada que traslladarà el cru a un vaixell.

Actualitzat
Un cop enllestit el primer cofre, es preveuen construir-ne dos més per a les altres fuites. Tot plegat podria trigar encara mesos a resoldre's, malgrat que la companyia afirma que es treballa a bon ritme.

De manera paral·lela, British Petroleum ha començat a construir un altre pou que pretén interceptar el que deixa anar el petroli. S'ha instal·lat a 800 metres de la plataforma que va tenir l'accident i es preveu que estigui enllestit d'aquí a uns tres mesos.

La petroliera es gasta diàriament sis milions de dòlars a intentar aturar i controlar el vessament i afirma que està col·laborant braç a braç amb les autoritats. Hi ha vuit submarins dirigits per control remot treballant per controlar la fuita i es disposa de 870.000 litres de dispersor que esperen poder ser utilitzats un cop millorin les condicions meteorològiques.

De moment, però, la gran marea negra provocada per la fuita de petroli continua acostant-se a les costes de Louisiana, Mississipí, Alabama i Florida. La taca ja s'ha estès uns 450 quilòmetres. El mal temps fa difícil retenir les més de 600 tones de cru que s'escapen diàriament de la canonada trencada.

El delta del Mississipí, amenaçat

La marea negra amenaça una regió de gran importància ecològica: el delta del Mississipí i el seu rosari d'illes de sorra i de maresmes. Una regió plena de reserves naturals on crien desenes de milers d'aus i amb extensos vivers d'ostres, d'on se'n recol·lecta el 40% de la producció nord-americana.

A les aigües del golf de Mèxic, hi viuen catxalots i bancs de tonyina vermella, amenaçada a escala mundial per la sobrepesca. El manatí, del qual només queden 2.500 adults, habita a les badies poc profundes i a la sorra de les platges ponen els ous tres de les set espècies de tortugues marines.

Entre els ocells, el més amenaçat per la marea negra és el pelicà bru, símbol de l'estat de Louisiana. Però també el martinet rogenc, l'ànec de Florida, que nia a les maresmes, i el xatrac reial, que ho fa a la sorra. Pels ocells, el petroli arriba en el pitjor moment: just quan comencen la cria.

Encara no hi ha un balanç de les espècies afectades, però en pocs dies han aparegut trenta tortugues marines mortes. L'anàlisi dirà si el petroli n'és la causa.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut