Barcelona

Bozal diu a TV3 que respecta "profundament" les consultes sobiranistes però que s'hi va oposar perquè era el seu paper

La nova consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, ha justificat la seva oposició als referèndums per la independència quan era advocada de l'Estat. En la seva primera entrevista com a consellera, concedida a TV3, ha assegurat que feia la seva feina, però que respecta les consultes populars. Pilar Fernández Bozal també ha advertit que el departament es ressentirà de les retallades pressupostàries i s'hauran d'ajornar projectes, sense concretar quins. De tota manera, ha assegurat que es proposa agilitzar la justícia i fer-la una màquina més eficient.

Actualitzat
Tot i que era la menys coneguda de tots els nous consellers i conselleres, el seu nomenament ha generat controvèrsia per l'antiga tasca d'advocada de l'Estat i el recurs que va presentar en contra de la consulta sobiranista d'Arenys de Munt.

Consultes sobiranistes


Davant les crítiques, Pilar Fernández Bozal ha assegurat: "Les respecto profundament, com sempre les he respectat". Però ha volgut matisar: "El meu paper era un altre. Ara he deixat de fer aquesta tasca. Els advocats, quan treballen, diuen coses increïbles, però no perquè les sentin ni les creguin. Estan defensant els interessos dels seus clients i això és legítim".

Fer una justícia més eficaç


Entre les principals prioritats del departament, la de fer la justícia una màquina més eficient. El seu currículum de jurista li ha servit per tenir clar quin ha de ser el full de ruta. En aquest sentit, la consellera ha explicat que com a advocada ha viscut processos "realment increibles" en què per aconseguir una sentència en primera instància han passat 6 o 8 anys. "Això no pot ser", ha sentenciat la responsable de Justícia de la Generalitat, i en aquest sentit ha afegit: "La justícia ha de ser més ràpida".

Aconseguir competències plenes

I perquè la justícia pugui donar un millor servei, la consellera creu imprescindible aconseguir el traspàs total de les competències en aquest àmbit. Sap que no serà fàcil, però no ho considera impossible, tot i la sentència del Constitucional. I és que, segons ha reconegut la consellera, "és molt difícil organitzar quan hi ha una estructura bicèfala que s'ha de posar d'acord, i més quan són dues administracions públiques diverses". Sobre aquesta qüestió, Fernández Bozal ha assegurat que ja han demanat formalment al Ministeri de Justícia el traspàs complet que reconeix l'Estatut.

Restricció pressupostària


La reducció del pressupost, però, serà present a l'hora dirigir el departament. Cal estalviar i s'haurà de mirar tot amb lupa, segons ha manifestat la consellera, que veu imprescindible prioritzar.

La setmana que ve viatjarà a Madrid per primer cop per reunir-se amb el ministre de Justícia, una trobada que servirà per entrar en matèria.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut