CIS: Puigdemont trauria escó en unes europees que guanyaria el PSOE
Clara Ponsatí, Carles Puigdemont i Toni Comín

Puigdemont, Ponsatí i Comín es podran presentar a les europees

El tribunal contenciós administratiu número 9 de Madrid ha emès una resolució que respecta el criteri expressat pel Suprem

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín podran ser candidats a les eleccions al Parlament Europeu que s'han de fer el 26 de maig. Així ho ha establert, en una resolució emesa aquest matí, el jutjat del contenciós administratiu número 9 de Madrid.

Aquest jutjat ordinari, doncs, ha respectat el criteri expressat pel Tribunal Suprem, que s'havia declarat no competent sobre la qüestió, però havia deixat clar que no veia motiu per impedir que Puigdemont, Ponsatí i Comín es puguin presentar a unes eleccions.

Puigdemont va qualificar aquesta decisió del Suprem de "primera victòria judicial en camp contrari".

El tribunal que ara s'ha pronunciat, i dos més, havien elevat la causa al Suprem en rebre els recursos de l'expresident i els dos exconsellers a la decisió de la Junta Electoral Central de no permetre'ls presentar-se a les europees. Una decisió, per cert, que va destacar perquè no va ser unànime i quatre integrants de la JEC hi van presentar vot particular.

Es dona la circumstància, a més, que la Fiscalia ja havia expressat el mateix criteri sobre aquesta qüestió que després va fer públic el Tribunal Suprem.


Boye: "M'encanta que les coses surtin com les havíem previst"

Gonzalo Boye, advocat de Puigdemont i el seu substitut provisional a les eleccions europees, que aquest matí ja s'havia mostrat convençut que la sentència els donaria la raó, l'ha celebrada amb un missatge a Twitter en què es mostra encantat que les coses surtin com ell i Josep Costa les havien previst.

 

 

En declaracions al programa "Els matins" de TV3, Boye ja donava per fet que un tribunal ordinari no contradiria els criteris expressats pel Suprem:

"El màxim intèrpret de la legalitat ordinària a Espanya és el Suprem i ja ha interpretat aquesta norma. El màxim defensor de la legalitat, per imperatiu constitucional, és el Ministeri Fiscal, i ja ha interpretat aquesta norma."

"Ningú va en contra del criteri del Tribunal Suprem quan específicament el Suprem s'ha pronunciat sobre el criteri a aplicar en un cas condret."

 

L'advocat Gonzalo Boye, aquest dilluns, en el programa "Els Matins" de TV3

 

Una estona més tard, Carles Puigdemont ha retuitat el missatge de Boye afegint-hi que "darrera de cada victòria" hi ha "un molt bon treball jurídic" que permetrà "guanyar causes i projectes" des del Parlament Europeu.

 

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha felicitat Puigdemont, Ponsatí i Comín per la sentència i ha agraït a Gonzalo Boye, Beatriz Talegón i Xavier Trias que es presentessin per substituir l'expresident i els exconsellers quan la JEC els va prohibir presentar-se a les eleccions.

 

 

Jaume Alonso Cuevillas, advocat de Puigdemont i diputat electe per Girona de JxCat al Congrés dels Diputats, ha mostrat la seva satisfacció per la sentència del tribunal del contenciós administratiu madrileny.

 

 

En l'apartat segon de l'exposició dels fonaments de dret, el tribunal recorda que la defensa de Puigdemont al·lega:

"Finalment, s'ha de recalcar i insistir en què la situació de rebel·lia processal en què es troben avui en dia els candidats exclosos de la candidatura de JUNTS és directament imputable a la decisió del magistrat instructor del Tribunal Suprem que va retirar unilateralment i per pròpia voluntat les ordres d'extradició emeses contra ells en la Causa Especial 20907/2017. (...) La qual cosa, sigui dit de pas, no casa tampoc amb el fet que tots ells tinguin domicili conegut i despleguin activitat pública amb normalitat, fins al punt de presentar-se a unes eleccions."


El recurs presentat pel 130è president de la Generaitat també destacava que "atès que el tribunal de Schleswig- Holstein ja havia acordat l'entrega del senyor Puigdemont amb certes condicions, és indiscutiblement fals que la situació de rebel·lia processal en què es troba a Espanya li sigui imputable personalment".


JxCat: "Això és una cursa d'obstacles"

Des de Junts per Catalunya, Laura Borràs ha valorat la sentència com la superació d'un pas més en "una cursa d'obstacles":

"Això és una cursa d'obstacles, nosaltres ho sabem i els anem mirant de superar tots."

"El president Puigdemont concorrerà a les eleccions i portarà a Europa la mateixa eficàcia i la mateixa capacitat de derrotar l'estat espanyol, com s'ha fet a Bèlgica o s'ha fet a Alemanya."


ERC: "Es fa justícia"

La portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya, Marta Vilalta, ha celebrat la sentència, amb la qual considera que "es fa justícia" i es corregeix la "vergonya democràtica" en què havia incorregut la JEC.

En la roda de premsa posterior a la reunió de la direcció del partit també ha recordat que ERC sempre ha considerat que Puigdemont, Ponsatí i Comín mantenen els seus drets polítics "intactes":

"Defensem la situació que es puguin presentar lliurement, per tant que puguin garantir-se els seus drets com a persones i a la vegada garantir-se els drets de tota la ciutadania d'escollir quin és el projecte polític que més els agrada."


ECP: "Tenen tot el dret a presentar-se"

Ernest Urtasun, d'En Comú Podem, també ha defensat que "tenen tot el dret a presentar-se":

"Són els nostres adversaris polítics, i jo ha he dit que considero que Carles Puigdemont va ser un molt mal president de la Generalitat. Però considero que és l'obligació de tots els demòcrates defensar els drets polítics dels seus adversaris."


Cs: És una "vergonya" que es puguin presentar

La portaveu de Ciutadans i diputada electa al Congrés, Inés Arrimadas, considera una "vergonya" que Puigdemont, Ponsatí i Comin puguin presentar-se a les europees del 26M.

Arrimadas ha ironitzat sobre la sentència:

"És que som tan demòcrates a Espanya, però tant, que a un senyor que ens dona un cop d'estat, que es fuga i que insulta tots els espanyols, no només li deixem presentar-se a les eleccions, sinó que, a sobre, li paguem el sou tots els espanyols."


Ha argumentat que no compleixen els requisits, perquè no estan inscrits al cens de residents absents, i ha defensat la necessitat de "millorar" la llei electoral per evitar que "pròfugs de la justícia" puguin presentar-se a les eleccions.

Arrimadas, a més, no ha descartat recórrer la sentència emesa avui pel jutjat del contenció administratiu número 9 de Madrid.
 

PP: "Recorrerem la decisió al Constitucional"

El líder de Partit Popular, Pablo Casado, ha anunciat que presentarà un recurs al Tribunal Constitucional contra la decisió d'un jutjat de Madrid.

"La democràcia espanyola no es mereix veure com persones que estan reclamades per la justícia, volen representar el nostre país en unes eleccions europees per continuar fent propaganda subvencionada amb els nostres impostos i intentar traslladar aquesta postveritat, falsària, que a Espanya no hi ha democràcia, no es respecten els drets i les llibertats polítiques."

Casado ha afegit que reclamaran fins a la última instància.

ARXIVAT A:
Eleccions europees 26MCarles PuigdemontClara PonsatíToni ComínTribunal Suprem
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut