Roma

Bossi, principal aliat de Berlusconi, li demana que dimiteixi

L'aliat més proper a Berlusconi, el líder de la Lliga Nord, Umberto Bossi, ha demanat al primer ministre que dimiteixi. "Hem demanat al primer ministre que ho deixi", ha explicat Bossi als periodistes a fora del Parlament abans de la important votació que ha de tenir lloc aquesta tarda. Això després que Bossi es trobés amb Berlusconi aquest dilluns al vespre. A més, la Lliga Nord hauria expressat a Berlusconi que el secretari general del partit Poble de la Llibertat, Angelino Alfano, hauria de ser qui el substituís en el càrrec com a primer ministre.

Actualitzat
Les hores de Silvio Berlusconi al capdavant del govern d'Itàlia poden estar comptades, després que el seu soci i líder de la Lliga Nord, Umberto Bossi, n'ha demanat la dimissió aquest dilluns al matí. La sortida podria ser forçada o pactada.

El cas és que Bossi s'ha afegit a les nombroses veus que li demanen al primer ministre italià que abandoni el poder.

El Parlament italià vota aquesta tarda la revisió del pressupost del 2010. Una votació rellevant per a Berlusconi, per a Itàlia i per a Europa. Per a Berlusconi, perquè si no la supera, difícilment podrà seguir, i més després de veure com els socis el deixen sol. Per a Itàlia, perquè la inestabilitat política té un preu econòmic desorbitat. I per a Europa, perquè el lliscament d'Itàlia cap a la fallida seria una catàstrofe.

L'oposició no votarà els comptes

Els partits de l'oposició al Parlament italià han acordat ser presents a la cambra, però no votar els pressupostos. Al llarg del matí d'aquest dimarts, les formacions opositores s'han reunit per preparar l'estratègia a seguir en la votació d'aquesta tarda i també decidir si presenten una moció de censura contra Berlusconi.

Després de la reunió, el portaveu del Partit Demòcrata a la cambra, Dario Franceschini, ha assegurat que els diputats "estarem a l'hemicicle, però no participarem en el vot. Els italians que ens veuen han de verificar de manera incontestable si Berlusconi té encara la majoria". En cas que l'oposició no voti, quedarà clar el nombre de vots amb què compta el primer ministre, amb les abstencions i vots en contra que pugui tenir en les seves pròpies files.

Les opcions sobre la taula són moltes. Una que es considera plausible és després de l'abstenció del centreesquerra, Berlusconi acabi dimitint.

El president de la república podria nomenar un executiu tècnic per aplicar el pla de xoc que Europa demana. I un excomissari europeu, Mario Monti, en podria ser el primer ministre.

No és descartable que Berlusconi miri d'aferrar-se al poder, però la pressió de dins i de fora d'Itàlia és ja asfixiant.

Rumb a la "vaga de compradors"

La crisi va més enllà d'Itàlia. La inestabilitat genera desconfiança; la desconfiança allunya els diners. I els interessos per aconseguir-los es disparen. El bo italià a 10 anys ha obert aquest matí a un 6,74%. Mai, des de l'adopció de l'euro, Itàlia havia pagat un preu tan alt per obtenir finançament.

Segons els experts, si s'arriba al 7%, s'assolirà el nivell anomenat de "vaga de compradors". En aquest punt, Irlanda i Portugal van haver d'acceptar ser intervinguts.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut