El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, durant el Consell de Govern d'aquest dimarts (EFE)
El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, durant el Consell de Govern d'aquest dimarts (EFE)

Bosch envia una carta als nadius americans desmarcant-se de les paraules de Borrell

RedaccióActualitzat

El nou conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, s'ha volgut desmarcar aquest divendres de les paraules del ministre d'Afers Exteriors espanyol, Josep Borrell, sobre el genocidi dels nadius nord-americans.

Ho ha fet mitjançant una carta enviada a dues entitats de defensa de la població originària d'Amèrica del Nord i també a l'Assemblea de Nadius Americans del Congrés dels Estats Units i a quatre congressistes que ho són.

Les dues entitats a les quals s'ha adreçat Bosch són el Congrés Nacional dels Indis Americans (NCAI) i la Fundació per als Drets dels Nadius Americans (NARF).

 

Alfred Bosch, aquest dimecres, a la delegació de la Generalitat davant la UE (ACN)

 

El màxim representant exterior del govern, a més, ha escrit directament a Deb Haaland, Sharice Davids, Markwayne Mullin i Tom Cole, tots quatre diputats de la Cambra de Representants.

En la carta, Bosch expressa que el govern català "dona suport fermament a la comunitat indígena, al reconeixement de la seva història, a la recerca de reparacions i al dret a la seva representació". I marca distàncies amb les declaracions de Borrell d'aquest dilluns.

"Des del govern volem desvincular-nos d'aquestes declaracions desafortunades i desinformades."

Bosc, a més, considera que les paraules de Borrell "demostren crueltat i insensibilitat amb el genocidi dels nadius americans", "revelen una profunda ignorància de la història americana" i "passen per alt l'existència de pobles indígenes i el fet que els Estats Units va ser la primera república secular del món, que va prohibir la noblesa i va fundar una societat basada en la idea de tolerància religiosa i igualtat".

La polèmica va saltar el 26 de novembre a la Universitat Complutense de Madrid, on Borrell va intervenir en un fòrum sobre el futur d'Europa.

 

 

El ministre d'Exteriors va argumentar que la diferència entre la manca d'integració europea i el sentiment d'unitat dels ciutadans dels Estats Units es deu al fet que -va dir- "tots tenen la mateixa llengua" i també perquè "tenen molt poca història al darrere".

Sobre aquesta última qüestió, Borrell va considerar que els Estats Units "van néixer en la independència pràcticament sense història". I va reblar la qüestió afirmant que, abans d'independitzar-se del Regne Unit, "l'únic que havien fet era matar quatre indis però, a part d'això, va ser molt fàcil".

 

 

Aquest dimecres, a través de Twitter, el mateix Borrell va reconèixer que s'havia referit "de manera excessivament col·loquial a la gairebé anihilació de nadius americans en els actuals Estats Units". També va explicar el context de les declaracions i va afegir que ho lamentava. El fil de tres missatges acabava expressant "tot el meu respecte i solidaritat amb la comunitat nadiua americana".

ARXIVAT A:
Josep BorrellAlfred Bosch
Anar al contingut