Alfred Bosch, portaveu d'ERC al Congrés, durant un debat a la cambra baixa.
Alfred Bosch, indignat amb l'actitud del ministre Margallo.
Madrid

Bosch: "Els pobles no s'hereten, no som un moble que passa de pares a fills"

El portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, s'ha oposat a la llei que regula l'abdicació del rei amb l'argument que els ciutadans han de votar entre monarquia o república

RedaccióActualitzat

El portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, s'ha oposat a la llei que regula l'abdicació del rei, amb l'argument que els ciutadans han de votar entre monarquia o república: "Els pobles no s'hereten, no som un moble que passa de pares a fills."

En la seva intervenció davant el ple del Congrés que ha debatut el projecte de llei orgànica sobre l'abdicació, Bosch ha assegurat que les noves generacions no entendran que no s'organitzi un referèndum sobre la forma d'Estat i que el relleu de la Corona suposa un pas enrere.

"Retrocedim com els crancs", ha recalcat el portaveu d'Esquerra, que ha assenyalat, citant l'escriptor William Shakespeare, que "canviant corones no es cura el mal de cap".

Bosch ha apel·lat a la sobirania del poble i ha estès la mà a "tots els republicans d'Espanya", a aquells que volen "votar i ser sobirans", l'"esperança democràtica" dels quals està, ha dit, en la "república catalana". Així, ha afegit que la llei que avui es debat "passarà" i es començarà a "escriure el futur", alhora que ha apuntat que la consulta del 9 de novembre a Catalunya, que es farà -ha assegurat-, suposarà l'elecció entre "la monarquia espanyola i la república catalana".

Cayo Lara: "És el moment de preguntar als ciutadans: monarquia o república?"

El líder d'IU ha pujat a l'estrada mentre companys del seu grup d'Esquerra Plural mostraven cartells al Congrés demanant un referèndum sobre monarquia o república. Cayo Lara ha defensat fermament aquesta petició durant el seu discurs tot afirmant que el que es demana és una "democràcia profunda".

Cayo Lara, com també abans Duran, ha vist interromput el seu discurs pels rumors i crits de protesta dels grups majoritaris a l'hemicicle. Especialment, a l'inici, quan ha criticat que amb només tres paraules ("El rei abdica") es passi el poder de cap d'Estat al príncep, sense que els ciutadans puguin dir-hi la seva. Cayo Lara s'ha mostrat contundent quan ha afirmat: "L'abdicació s'ha gestat d'una manera fosca, una mena de maniobra de palau entre els partits monàstics que ha deixat el Parlament de convidat de pedra i als ciutadans com a súbdits."

"La successió per la línia de consanguinitat no té res a veure amb la regeneració. És sang nova, per a una dinastia decrèpita".

El líder d'IU, que s'ha queixat del "bombardeig" a l'opinió pública per endolcir la successió "perquè tot canviï sense que res canviï", s'ha mostrat "humilment orgullós" de representar tants ciutadans que van donar "el millor de la seva vida, i fins i tot la vida", i que van haver de fugir a l'exili perquè van somiar en una república democràtica. I ha recordat que després de totes les renúncies fetes perquè la democràcia tornés a Espanya després de la dictadura, ara tenen tota la legitimitat del món per exigir un referèndum entre monarquia o república.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut