Torra demana la dimissió de Borrell per haver espiat delegacions del govern a l'exterior
Torra, Aragonès, Budó i Bosch, reunits al Parlament (ACN)

Torra demana la dimissió de Borrell per espiar delegacions del govern a l'exterior

El president de la Generalitat afirma que "les clavegueres de l'Estat estan col·lapsades" i avisa que ho farà saber a les cancelleries europees

RedaccióActualitzat

El govern demana la dimissió del ministre d'Exteriors en funcions, Josep Borrell, per l'escàndol de l'espionatge de l'executiu espanyol a les delegacions de la Generalitat a l'exterior, un control, asseguren des de Palau, que s'ha perpetuat després de l'aplicació de l'article 155.

Amb els informes d'aquest seguiment, el Ministeri d'Exteriors ha demanat al Tribunal Superior de Justícia que tanqui les delegacions de Londres, Ginebra i Berlín. La Generalitat defensa que les delegacions espiades pel ministeri són legals i democràtiques.

Al Parlament, durant la sessió de control, Quim Torra ha demanat la dimissió de Borrell. Ha afirmat que "les clavegueres de l'Estat estan col·lapsades".

"Ja n'hi ha prou de perseguir delictes d'opinió en una presumpta democràcia. Ja n'hi ha prou. No ens quedarem ni quiets ni callats enmig d'aquest escàndol, en absolut. Tindrà tota la reacció per part del govern de Catalunya."

"L'afer del Borrellgate amb el qual resulta que el govern espanyol ens espia a les delegacions i més enllà de les delegacions, a persones, a diputats i diputades, a periodistes d'altres països estrangers... No és que les clavegueres baixin plenes, és que estan col·lapsades, en aquest moment. I la repressió en aquest Estat està arribant a un punt absolutament intolerable."

 

Quim Torra: "No és que les clavegueres baixin plenes, és que estan col·lapsades" (ACN) 


Torra ha qualificat el cas de "gravíssim" i ja ha avançat que s'informarà les cancelleries europees de l'actuació del ministeri "contra una idea". 

Alfred Bosch reclama al ministre d'Exteriors que "assumeixi responsabilitats" pel presumpte cas d'espionatge a delegacions catalanes. El conseller d'Acció Exterior ha fet aquesta petició també durant la sessió de control al govern.

"Es tracta d'un altre cas greu d'espionatge. Un escàndol democràtic en el qual s'estan utilitzant recursos de l'Estat i clavegueres de l'Estat... i darrere d'aquest cas hi ha un nom, Josep Borrell, que aspira a ser el representant de la política exterior i la seguretat comuna d'Europa. La pregunta és: el senyor Borrell quant ha gastat? Quins fons reservats ha utilitzat? A qui han espiat? Qui a espiat a qui? I qui han espiat a tot Europa? El senyor Borrell ha de donar la cara i ha d'assumir responsabilitats pel que estem coneixent, i si cal, haurà de dimitir."

 

Alfred Bosch, aquest matí, durant la sessió de control al Parlament (ACN) 


Petició de compareixença de Borrell a Congrés

El president Torra, el vicepresident Aragonès i els consellers Bosch i Budó s'han reunit a la cambra catalana per consensuar una resposta al cas de l'espionatge a les delegacions catalanes a l'estranger.

Posteriorment Junts per Catalunya i Esquerra han dit que volen que Josep Borrell comparegui al Congrés per explicar el seguiment i l'espionatge dels delegats del Govern a l'estranger des del seu ministeri.


El ministeri admet "vigilar de prop" l'activitat de les "ambaixades" catalanes 

Però des del Ministeri d'Exteriors s'assegura en un comunicat que és feina seva "vigilar de prop" qualsevol activitat que pretengui perjudicar Espanya a l'estranger, a través de les "ambaixades" catalanes. En aquest sentit destaca que "és responsabilitat d'aquest ministeri detectar l'ús indegut de fons i recursos públics per menyscabar la imatge d'Espanya i intentar consumar el projecte separatista."

 

Josep Borrell amb el primer ministre belga en funcions, Charles Michel, nou president del Consell Europeu (EFE) 


Els informes resseguien els actes, reunions i contactes dels tres delegats de la Generalitat. A Londres, el seguiment es va centrar en l'activitat del seu delegat, Sergi Marcén. A Suïssa, s'inclou tota l'agenda de contactes diària del delegat, Manuel Manonelles, i l'ambaixada recomana reforçar la presència dels serveis secrets en aquest país. Sobre Alemanya, el focus és la delegada Marie Kapretz. Fins i tot se la segueix des d'abans de ser nomenada.

Per últim, s'explica com Oriol Junqueras -s'entén que des de la presó- hauria donat una instrucció perquè es contactés amb els representats eclesiàstics corresponents per millorar la situació dels polítics i activistes presos. 

 

ARXIVAT A:
Procés catalàAlfred BoschJosep Borrell
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut