Borrell, davant la Comissió d'Afers Exteriors del Parlament Europeu
Borrell, davant la Comissió d'Afers Exteriors del Parlament Europeu

Borrell rebutja davant l'Eurocambra les acusacions per la venda d'accions d'Abengoa

El ministre d'Afers Exteriors en funcions ha exposat les seves prioritats per ser alt representant de Política Exterior i ha contestat les preguntes dels grups parlamentaris

RedaccióActualitzat

Josep Borrell ha afrontat el seu examen oral al Parlament Europeu per poder-se convertir en el nou alt representant de Política Exterior de la UE.

L'encara ministre espanyol d'Afers Exteriors en funcions ha disposat de 15 minuts per exposar les seves prioritats davant de la Comissió d'Afers Exteriors i després ha respost a les preguntes dels diferents grups polítics sobre el seu passat o sobre possibles conflictes d'interessos.

Borrell ha començat la seva intervenció mostrant-se "feliç de tornar al Parlament Europeu" i "honorat i humil davant la magnitud de la responsabilitat a què m'enfrontaré si obtinc el seu suport".

Tot seguit ha resumit així les seves prioritats:

"Deixeu-me remarcar, des del principi, la meva intenció de comprometre'm en les reformes i els processos d'integració dels Balcans, donar suport a la democràcia i la integritat territorial d'Ucraïna, encarar els desafiaments dels nostres veïns del sud, de molts d'ells, desenvolupar una nova estratègia integral cap a Àfrica, elaborar una estratègia política a Àsia i amb Àsia, avançar en la nostra cooperació amb Amèrica Llatina i restablir les relacions transatlàntiques com vaig comentar a Nova York fa poc amb el secretari d'Estat (dels EUA) Pompeo."

Borrell, que ha fet el seu discurs en anglès i l'ha tancat amb unes breus paraules en francès, ha defensat també la necessitat d'optimitzar la política de defensa de la Unió Europea mitjançant una coordinació més gran entre els vint-i-vuit.


Les preguntes dels eurodiputats no han estat només sobre el programa que defensa Borrell, sinó també sobre el seu passat.

Entre les qüestions que li han plantejat n'hi ha hagut sobre la venda d'accions de l'empresa Abengoa quan ell n'era conseller, una acció que li va comportar una multa de la Comissió Nacional del Mercat de Valors.

Borrell ha negat l'ús d'informació privilegiada. Ha reconegut que va ser sancionat a Espanya per aquesta transacció, però ha justificat que es tractava d'una operació de 9.000 euros, "que era el 7% de la meva cartera d'accions", i que va mantenir la resta "fins a perdre completament el seu valor, suportant pèrdues de 300.000 euros".

"Creu que algú que té informació privilegiada es limita a fer-la servir per vendre només el 7% de la seva cartera i assumeix perdre el 93% restant?"

De tota manera, ha reconegut que aquella operació es va produir "en un moment inapropiat".

Més endavant, en ser preguntat sobre les seves operacions en borsa, ha anunciat que vendrà un paquet de 12.000 euros en accions d'Iberdrola, que sembla que preocupa els europarlamentaris.

"Sé que ha estat motiu de gran preocupació a la comissió jurídica que jo tingui 12.000 euros en accions d'Iberdrola. Creguin-me, si tant els preocupa, demà donaré l'ordre que es venguin. Francament, no crec que això sigui cap problema de cap classe, però si creuen que ho és, demà ho tancaré definitivament."

Un eurodiputat ha retret a Borrell els seus comentaris sobre la independència dels Estats Units i el fet que es van crear "matant quatre indis".

"Sobre la cita dels indis, ja vaig demanar disculpes. Va ser una expressió desafortunada a través de la qual volia dir simplement que els Estats Units d'Europa mai seran com els Estats Units d'Amèrica perquè tenim una història massa gran d'enfrontament entre nosaltres."

El PP li ha preguntat quina serà la seva postura enfront dels nacionalismes. Borrell ha expressat la seva "preocupació" per l'afer català, però ha rebutjat fer cap altre pronunciament com a futur cap de la diplomàcia europea.

"Com a alt representant de la UE no parlaré d'afers interns de cap país, encara que sigui el meu."

 

 

 

Entre les prioritats del mandat com a alt representant de política exterior, ha reivindicat el reforçament del rol internacional de la UE per evitar quedar empetitida enmig de la confrontació entre els EUA i la Xina.

Pel que fa a les seves prioritats, també ha destacat la necessitat de "reiniciar" les relacions transatlàntiques, impulsar reformes als Balcans i una "nova estratègia" a l'Àfrica, especialment amb vista a gestionar l'afer migratori.

També ha remarcat que "l'ordre multilateral", el "respecte als drets humans" i els "objectius climàtics" centraran la seva acció com a cap de la diplomàcia europea.

 

 

Si supera l'examen, Borrell serà el nou cap de la diplomàcia europea i succeirà en el càrrec la italiana Federica Mogherini.

L'encara ministre espanyol d'Afers Estrangers en funcions compta amb l'aval dels caps d'estat dels vint-i-vuit, i arriba a l'Eurocambra havent passat amb facilitat la primera fase, la de la declaració patrimonial.

ARXIVAT A:
Unió EuropeaJosep Borrell
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut