La incertesa sobre la investidura de Sánchez provoca la renúncia de Borrell a ser eurodiputat (EFE)
La incertesa sobre la investidura de Sánchez provoca la renúncia de Borrell a ser eurodiputat (EFE)
Brussel·les

Borrell no serà eurodiputat i segueix de ministre per la "incertesa de la investidura"

El cap de la diplomàcia espanyola ha dit que tant Sánchez com ell consideren que el càrrec no pot quedar vacant "un temps indefinit"

RedaccióActualitzat

Josep Borrell renuncia a l'acta d'eurodiputat, però es mantindrà com a ministre del govern espanyol en funcions. Tot això en un moment en què, a Espanya, la investidura està en l'aire i a les institucions europees s'han de decidir els nous càrrecs, després de les eleccions.

Borrell ha justificat així la seva decisió, des de Brussel·les:

"Les circumstàncies polítiques actuals, tant a Espanya com a Europa, han fet pensar al president del govern i a mi mateix que no era gaire raonable que el càrrec de ministre d'Afers Exteriors quedés vacant durant un temps indefinit. Hi ha molta incertesa sobre quan i com es podrà produir la investidura. I per això hem pensat que era millor que seguís exercint en funcions el càrrec de ministre d'Afers Exteriors, que no es pot deixar vacant, encara que sigui exercit per un altre company del gabinet, durant gaire temps."


El titular espanyol d'Exteriors ha reconegut que si la investidura fos possible "en un curt termini, la decisió hauria estat, segurament, una altra". Però el polític català ha admès que "no sembla que la investidura estigui garantida en els pròxims dies o setmanes". No ha descartat fins i tot que "s'ajorni fins a després de l'estiu". "Això qui ho sap millor que ningú és el senyor Iglesias", ha ironitzat el ministre.

Per tant, Borrell no prendrà possessió de l'escó dimarts que ve, 2 de juliol, a Estrasburg. Avançava la informació eldiario.es.

Josep Borrell va ser el cap de llista del PSOE a les eleccions europees del maig, que van guanyar els socialistes. Els últims dies el seu nom ha circulat en les travesses dels possibles candidats que el govern espanyol estaria defensant a Brussel·les, ara que es negocia qui ocuparà els càrrecs directius de la Unió Europea els pròxims cinc anys.

 

 

El fet que deixi de ser eurodiputat no impedeix que Borrell acabi sent el comissari espanyol de la Comissió Europea o fins i tot vicepresident. El govern espanyol vol recuperar pes a les institucions i, com que no té candidat propi per a la presidència de la Comissió, podria exigir una vicepresidència, cosa que no ha tingut en aquesta legislatura europea que ara acaba.

 

 

Pedro Sánchez no ha negat que Borrell podria ocupar un alt càrrec europeu, però també ha parlat de la ministra d'Economia, Nadia Calviño. També s'havia especulat amb la possibilitat que Espanya defensés la candidatura de Borrell per ser l'alt representant de la Unió Europea, o sigui, el responsable de la diplomàcia europea.

Fonts del Consell Europeu, però, dubtaven que el veterà polític socialista reunís les condicions per ocupar aquest càrrec. No podrà ser, però -pel fet d'haver renunciar a l'acta- candidat a presidir el Parlament Europeu, cosa que va fer entre els anys 2004 i 2007.

Diumenge, els caps d'Estat i de govern dels 28 fan una cimera extraordinària per concretar els noms dels principals càrrecs de la Unió. Potser llavors s'aclarirà quin és el futur de Borrell.

ARXIVAT A:
PSOEJosep Borrell
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut