Josep Borrell, aquest dilluns, durant l'examen a la Comissió d'Exteriors del Parlament Europeu (EFE/Olivier Hoset)

Borrell passa l'examen de l'Eurocambra per ser el nou cap de la diplomàcia europea

El ministre espanyol d'Afers Exteriors en funcions rep el vot a favor de tots els grups menys el d'extrema dreta Identitat i Democràcia

RedaccióActualitzat

Josep Borrell ja té el vistiplau dels eurodiputats per convertir-se en el proper alt representant de Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE, després d'haver-se sotmès aquest dilluns a l'examen de l'Eurocambra.

La Comissió d'Afers Exteriors del Parlament Europeu, que aquest dilluns el va examinar, l'ha aprovat amb el vot a favor de tots els grups menys el d'extrema dreta Identitat i Democràcia, del qual formen part els partits de la francesa Marine Le Pen i de l'italià Matteo Salvini.

Borrell va fer una primera intervenció d'un quart, en què va exposar les seves prioritats, i després va respondre durant més de dues hores les preguntes dels diferents grups del Parlament Europeu.

 

 

Els eurodiputats no van deixar de banda els punts més controvertits de la seva carrera. Borrell va negar haver tingut informació privilegiada en el cas Abengoa, la venda d'accions de la companyia quan n'era conseller, per la qual va ser sancionat per la CNMV.

L'actual ministre espanyol d'Afers Exteriors en funcions també va sortir al pas d'algunes de les seves declaracions més polèmiques, com quan va ridiculitzar el genocidi indígena als Estats Units.

Catalunya, indirectament, també va formar part de l'examen: Borrell va expressar la seva "preocupació", però va rebutjar pronunciar-se sobre els "afers interns de cap país".

 

 

Un cop superat l'examen, Borrell accedirà al càrrec amb 72 anys i substituirà la italiana Federica Mogherini.

La nova Comissió Europea, liderada per l'alemanya Ursula von der Leyen, prendrà possessió l'1 de novembre, quan s'espera que ja estaran aprovats tots els comissaris.

 

 

Avui acaben els exàmens orals al Parlament Europeu, amb els tres vicepresidents executius. De moment hi ha quatre candidats a comissari que no han superat la prova: la romanesa i l'hongarès hauran de ser substituïts, i a la francesa i al polonès els han demanat repetir l'examen.

ARXIVAT A:
Josep BorrellUnió Europea
Anar al contingut