Barcelona

Borrell diu que la UE pateix "la crisi dels 50" i alerta que l'envelliment demogràfic fa imprescindible l'arribada d'immigrants

El president del Parlament Europeu, Josep Borrell, ha equiparat la paràlisi institucional que viu la UE a la crisi dels cinquanta, quan es compleix mig segle de la firma del tractat de Roma. En un esmorzar del Fòrum de la Nova Economia que s'ha fet a Barcelona, Borrell ha demanat un esforç d'unitat per superar aquest clima d'incertesa, afavorit per la complexitat burocràtica de ser 27 membres. Segons Borrell, la UE afronta dos grans problemes: el primer és l'equilibri energia-medi ambient, que amenaça de crear una Europa molt dependent, i el segon és el demogràfic, que, segons Borrell, ha donat a la immigració una funció substitutòria de la mà d'obra que es perd cada any amb l'envelliment de la població.

Actualitzat

Després de dir que la Unió Europea "està patint la crisi dels cinquanta", Borrell ha advertit que el seu envelliment demogràfic fa imprescindible l'arribada de "molts més immigrants". En una conferència al Fòrum de la Nova Economia, Borrell ha admès que "avui la construcció europea té un clima depriment" i ha dit que són quatre les "crisis" que afecten la UE ampliada a 27 membres: "crisi d'identitat, de dimensió, d'eficàcia i de legitimitat".

Amb tot, ha concretat encara més els problemes de la Unió Europea i els ha dividit en dos. D'una banda, el problema de l'equilibri entre energia i medi ambient, que segons creu només es pot solucionar si Europa fa un salt tecnològic i es dota d'energies alternatives que rebaixin l'"enorme dependència energètica". Segons Borrell, el problema de l'energia ha de ser el catalitzador de la construcció europea, de la mateixa manera que ho va ser als seus inicis, quan es va crear la Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer. En aquest sentit, ha demanat als estats membres que prenguin consciència de la importància d'aquesta qüestió i vertebrin una política energètica comuna, sense la qual, ha dit, difícilment es podrà plantejar una política exterior comuna coherent, i obrin un debat sobre quines energies s'han generar des d'Europa, sense descartar la nuclear.

El segon dels problemes que identifica Borrell és el que fa referència a la demografia i la immigració. Borrell, que està previst que el 15 de gener deixi el càrrec al capdavant de la presidència del Parlament Europeu després de dos anys i mig, també veu necessària una política comuna per gestionar els corrents migratoris.

Tot i que l'arribada d'immigrants està generant un ampli debat en el si dels països receptors i incideix en la "crisi d'identitat" de la UE, Borrell ha advertit que "necessitem molts més immigrants perquè tenim un forat demogràfic espantós, que només podrem salvar si recorrem massivament a la immigració".

Per il·lustrar l'envelliment de la població als països de la UE, que fa necessària l'arribada de mà d'obra forana, Borrell ha recordat que Espanya i Itàlia "seran d'aquí a quinze anys els països més vells del món". Els immigrants "fan la funció de substitució" de la mà d'obra europea que es "perd" cada any, de manera que "si se n'anessin tots demà dels nostres països, l'economia se'ns enfonsaria", ha sentenciat Borrell.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut