El ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, crida l'ambaixador belga a consultes (EFE)
El ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, crida l'ambaixador belga a consultes (EFE)

Borrell castiga el delegat de Flandes per la crisi diplomàtica amb Bèlgica

Actualitzat

El govern espanyol ha decidit retirar l'estatus diplomàtic al delegat del govern de Flandes a Espanya, André Hebbelinck, en protesta per les declaracions del president del Parlament flamenc, Jan Peumans. Les darreres setmanes, Peumans ha fet diverses declaracions sobre Catalunya i la situació dels líders independentistes empresonats, que l'executiu espanyol considera "inacceptables i impròpies d'un país amic i aliat".

El ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, ha convocat aquest dimarts a la tarda l'ambaixador belga a Madrid, Marc Calcoen, per traslladar-li personalment el malestar de La Moncloa per aquestes declaracions.

 

 

El govern espanyol retira l'estatus diplomàtic al delegat de Flandes by Moderador Noticies Web on Scribd

 

Tercera crida a consultes a l'ambaixador belga

El ministeri d'Afers Exteriors ha convocat per tercera vegada en menys d'un mes l'ambaixador belga a Madrid per les "reiterades desqualificacions" que el president del Parlament flamenc, Jan Peumans, en la seva "qualitat institucional", diu el comunicat, ha fet contra Espanya.

Aquesta vegada ha estat el mateix ministre, Josep Borrell, el qui ha rebut l'ambaixador. Abans de la trobada, el cap de la diplomàcia espanyola ha apuntat que les dues primeres reunions "van ser una advertència".

"És la tercera vegada que el president del Parlament de Flandes es permet uns atacs completament inacceptables a la democràcia espanyola. A títol personal pot dir el que vulgui, però com a president no. És la tercera vegada que hem de cridar a consultes l'ambaixador belga i temo que aquesta vegada la conversa tindrà més contingut que les dues primeres, que van ser d'advertència."

 

 

Les dues vegades anteriors per les quals Calcoen va ser cridat pel Ministeri han estat igualment per les declaracions i valoracions del president Jan Peumans.

La primera vegada va ser el 20 de setembre, quan el govern va entregar una carta a l'ambaixador belga en què mostrava el malestar pels termes de la carta que Peumans havia escrit a Carme Forcadell. A la carta, el president del Parlament de Flandes assegurava que "el govern d'Espanya ja no pot complir les condicions per ser part d'una Unió Europea democràtica".

 

 

En aquella ocasió, Calcoen va respondre a les autoritats espanyoles que "la política exterior de Bèlgica la decideix el govern federal i no el senyor Peumans".

El 3 d'octubre, Calcoen tornava a ser advertit pel govern d'Espanya per les declaracions de Jan Peumans. El secretari d'Estat per a la UE, Luis Marco Aguiriano, va rebre Calcoen. Exteriors considerava "inacceptables" les declaracions de Peumans, que es refermava en el missatge en què qüestionava la democràcia espanyola.

La primera crida es va fer a través d'una carta firmada per l'encarregat de negocis d'Espanya a Bèlgica. La segona vegada, l'ambaixador va ser rebut pel secretari d'estat per a la UE; i aquesta vegada ho farà el ministre Borrell. Cada cop el "malestar" sembla que pren més importància.

ARXIVAT A:
Procés catalàIndependènciaCarme Forcadell
Anar al contingut