Borràs, en deu frases: "No demanarem l'indult, seria admetre que són culpables"

La número 2 de JxCat el 28A defensa la unitat d'acció amb ERC a Madrid, perquè "només podrem interlocutar amb Espanya com a país, no com a partits polítics"

Juli RodésActualitzat

Laura Borràs és la número 2 de Junts per Catalunya a la llista per Barcelona de les eleccions del 28A. S'hi presenta com a independent, però defensa que l'independentisme hauria d'anar unit a Madrid, perquè "només podrem interlocutar amb Espanya com a país, no com a partits polítics".

Entrevistada en el programa "Els matins" de TV3, assegura que "no demanarem cap indult, perquè admetre un indult seria admetre que són culpables". Borràs ha defensat aquesta postura, que coincideix amb l'expressada pels presos, tot i que el programa electoral de JxCat parla d'indult als polítics encausats,


JxCat no demanarà cap indult

"No demanarem cap indult, perquè admetre un indult seria admetre que són culpables. I nosaltres estem dient que de cap manera són culpables, i per això demanem l'absolució. Ahir va fer un any i mig que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, dues persones líders civils, pacífiques estan injustament empresonades. Ja forma part del càstig que els volen aplicar, aquesta vida que els han segrestat. Ens hi acostumem, però no podem tolerar-ho. Que passin un minut més a la presó ja és d'una injustícia que no podem resistir, que no podem tolerar."

PREGUNTA: "Per què ho han posat en el programa electoral?"

- "En el programa electoral aquesta paraula hi apareix. Saben que els programes electorals es fan amb presses, amb anades i vingudes, amb la repressió que es produeix tenint els presos."

PREGUNTA: "Aquest tema és prou important per no vessar-la..."

- "Nosaltres hem dit sempre que no demanarem l'indult. Ho diuen els presos...

PREGUNTA: "Exigim l'immediat indult i excarceració", senyora Borràs, escrit negre sobre blanc en el programa electoral."

- "L'excarceració l'hem demanat des del primer moment. Sabem que no són culpables, No demanarem cap indult perquè demanem l'absoluta absolució."


Quants diputats tindrà JxCat a Madrid?

"Només podem anar a millor. Sempre hi ha un pitjor a la vida, però esperem que no sigui així. Les enquestes nosaltres ja les hem remuntat. El 21 de desembre també les enquestes ens eren molt desfavorables i les vam poder remuntar. Ens agrada més guanyar les eleccions que guanyar les enquestes."

"Confiem en la força de la dignitat, l'enteresa i la memòria de la gent. De la situació que estem vivint i de cap a on orientaran el seu vot en funció del que vulguin que passi al seu país. Anem a Madrid i a Europa a fer política en clau catalana. A desbloquejar la situació que tenim, de democràcia bloquejada, de repressió que, lluny de disminuir, augmenta. Amb diversos partits polítics veiem que el resultat per Catalunya és el mateix."


Bloquejar i desbloquejar

"Quan parlem de bloqueig o desbloqueig hem d'afegir-hi el complement. L'arribada del 155 era una situació de bloqueig per Catalunya. Entrar a les institucions, recuperar-les, va significar un desbloqueig. Anirem a bloquejar tot el que sigui negatiu per Catalunya? Naturalment que sí. No fer-ho seria un acte d'irresponsabilitat."


Anar a Madrid

"Anem a Madrid a fer política perquè pensem que tenim un conflicte polític i l'hem de poder resoldre políticament. I això vol dir parlant i contrastant dades."

"Si ens presentem a aquestes eleccions, per què és? Perquè allà on hi hagi en risc drets dels catalans, allà on hi hagi interessos dels catalans, per vetllar per ells, hi hem de ser. Sigui a Madrid o a Europa."

"Hem de participar en tot allò que representi quotes de benestar per a Catalunya. El que farem és posar sobre la taula quines són les nostres exigències, que són com de base, com de principis fonamentals. Perquè, si no, estem parlant abans de què menjarem quan tenim la cuina amb un incendi."


Unitat d'acció amb ERC

"Hi concorrem per separat perquè no es vol concórrer junts. Unitat d'acció jo ja la voldria. Anant junts vam fer l'1-O. Anant per separat no hem pogut ni investir el president Puigdemont. L'oferta de la unitat hi és, sobretot perquè el dia després és absolutament inequívoc que haurem d'anar junts com a país, perquè la nostra veu sigui escoltada, a Espanya, com a país. Només podrem interlocutar amb Espanya com a país, no com a partits polítics. És evident que la unitat d'acció des del dia després de les eleccions haurà d'estar garantida per defensar els interessos de Catalunya. El que jo proposo és que ja ho fem abans, però sense cap ànim de carregar contra ningú. Hauríem volgut que fóssim tots companys de llistes, però el que és segur és que som companys de viatge, perquè només tindrem la república catalana si ho aconseguim junts."


Suport a la investidura de Sánchez?

"El que hem de preguntar és si Pedro Sánchez vol ser investit o no. El que no farem és renunciar al que és irrenunciable, però no perquè ens ho sembli a nosaltres, sinó perquè el 80 per cent de la població catalana vol el dret de l'autodeterminació. Vol dir que tothom d'aquest 80 per cent és independentista? No, vol dir que tothom vol poder decidir. En canvi, el que veiem en el PSOE què és: no a l'autodeterminació, no al referèndum, no a la independència."

"Estem posant de manifest quina és la fallada democràtica de l'estat espanyol, que la patim en forma de repressió. Per poder parlar i negociar hem de poder parlar d'aquestes coses que són les importants en els grans consensos de la societat catalana."

ARXIVAT A:
Eleccions 28AJxCatLaura Borràs
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut