Borràs: "Dijous proposaré el candidat més viable i divendres hi haurà ple d'investidura"

La presidenta del Parlament començarà aquest dimarts una ronda de consultes amb els grups parlamentaris

RedaccióActualitzat

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, convocarà el ple d'investidura aquest divendres, 26 de març, la data límit per fer-ho. 

Ho ha explicat en una entrevista a "Els matins", de TV3, en què també ha avançat que aquest dimarts començarà la ronda de consultes amb tots els grups parlamentaris, de menor a major, per veure quins suports té cada candidat.

"Divendres hi haurà ple i hi haurà candidat, tinc l'obligació de convocar el ple d'investidura."


Un cop acabada la ronda, ha afegit, dijous proposarà un candidat a ser investit president de la Generalitat, que ha de ser la persona que tingui més suports parlamentaris. Un candidat que ha especificat que serà, òbviament, "el més viable".

Això vol dir que és el que disposa de més suports parlamentaris. Si, a més, suma majoria absoluta -que en el Parlament són 68 vots-, el candidat és investit en la primera votació, el mateix dia del debat d'investidura. Si no, cal convocar una segona votació, al cap de 48 hores, en què n'hi ha prou de tenir majoria relativa, és a dir, més vots a favor que vots en contra. En aquest cas entren en joc les abstencions.

Com que el debat es fa a les portes de la Setmana Santa, si divendres no hi hagués investidura caldria repetir la votació Diumenge de Rams.

El debat d'investidura és farà a l'Auditori del Parlament, on ja es va fer la sessió constitutiva de la cambra, el 12 de març, per poder acollir els 135 diputats i respectar les mesures Covid.


Preacord ERC-CUP

L'anunci de Borràs arriba hores després que Esquerra i la CUP anunciessin un principi d'acord que convertiria el vicepresident en funcions, Pere Aragonès, en el candidat amb més opcions a ser investit.

Aquest diumenge, Aragonès ha qualificat el preacord amb la CUP de "pas endavant" que servirà per tenir govern "al més aviat possible".

Borràs ha evitat donar noms, però ha dit: "No n'hi ha prou de voler ser candidat, has de tenir una possibilitat plausible de ser investit", en referència a Salvador Illa, cap de llista del PSC i guanyador de les eleccions, que havia manifestat reiteradament la seva voluntat de presentar-se a la investidura.
 

 


El preacord, que ara hauran de votar els òrgans corresponents dels dos partits, preveu accions en l'àmbit social, com noves lleis per garantir el dret a l'habitatge, reforçar l'atenció primària i un nou model policial amb la suspensió de l'ús de bales de foam. També en clau nacional, com emprendre "un nou embat democràtic", preferentment en forma de nou referèndum.


Pressió a Junts

Ara, per tant, la pilota és a la teulada de Junts, que aquesta setmana intensificarà les negociacions amb Esquerra amb la pressió afegida de la certesa que divendres hi haurà debat d'investidura, tant si les dues formacions tanquen un acord com si no ho fan.

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021Laura Borràs
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut