Puigdemont, amb Laura Borràs durant la seva compareixença
Puigdemont, amb Laura Borràs durant l'última campanya electoral

Borràs, a Illa: "Què farà si Puigdemont és detingut en el seu debat d'investidura?"

La presidenta de Junts assegura a Catalunya Ràdio que l'arrest de l'expresident "rebentaria la democràcia espanyola"

RedaccióActualitzat

La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha desafiat Salvador Illa a aclarir què farà si l'expresident Carles Puigdemont és detingut en tornar a Catalunya mentre se celebra el ple d'investidura, previst per a aquesta setmana.

"Què farà Illa si el president Puigdemont és detingut en el debat d'investidura, perquè els jutges no apliquen una llei que ha aprovat el seu partit i el seu govern?", ha preguntat Borràs en una entrevista a Catalunya Ràdio aquest dilluns.

Si bé ha evitat respondre com s'hi hauria de reaccionar, la també expresidenta del Parlament ha avisat que aquest fet no "rebentaria" la investidura, sinó que "rebentaria la democràcia espanyola".

"Seria la confirmació que el poder judicial actua al marge del poder legislatiu, sense que aquest últim hagi fet gaires escarafalls."

En resposta a les paraules de Marta Rovira, que va opinar que l'expresident "no s'ha de deixar detenir", la presidenta de Junts ha rebatut que "no es deixarà detenir" i que el seu retorn és una qüestió "delicada i de màxima importància".

El president del Parlament, Josep Rull, va afirmar fa un mes que la policia no arrestaria Puigdemont dins de la cambra mentre ell en fos la màxima autoritat. Aquest dilluns, Borràs ha reiterat que Rull prendrà decisions "amb un sentit institucional altíssim".

Sobre el sentit polític de la probable investidura d'Illa, que es podria votar aquest dijous, ha valorat que és "una mala notícia per al país" i que hi ha un "interrogant majúscul" sobre el compliment del preacord entre el PSC i ERC que permetrà la investidura del candidat socialista. 

Tres escenaris en cas de detenció

En cas que hi hagi detenció, Puigdemont hauria de passar a disposició del jutge del partit judicial del lloc on l'haguessin detingut. És a dir, si el detenen a La Jonquera, a disposició del jutjat de Figueres i, si és a Barcelona, al jutjat de guàrdia corresponent. Aquest jutjat es posaria en contacte amb l'òrgan judicial que ha emès l'ordre de detenció; en aquest cas, el Suprem.

Un cop detingut, s'obren diferents escenaris possibles. En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", l'advocat penalista Marc Molins ha apuntat les diferents possibilitats que hi ha en cas d'una detenció.

La primera és que a Puigdemont se'l porti detingut a Madrid per passar a disposició del jutge que el reclama, Pablo Llarena, en un termini de 72 hores

Un segon possible escenari és que Llarena l'interrogui per videoconferència amb totes les parts, se li prengui declaració i, a partir d'aquí, es prengui una decisió sobre les mesures cautelars.

La tercera opció, que Molins creu que és la més probable, és que Llarena demani al jutge que tingui la custòdia de Puigdemont que notifiqui l'ordre de processament a l'expresident i també una citació per declarar.

Aquesta declaració podria ser al setembre o a l'octubre, de manera que Puigdemont podria assistir sense complicacions al ple d'investidura. Aquesta opció seria similar al que va passar amb el retorn de Clara Ponsatí, que va ser detinguda a Barcelona al març, va passar a disposició judicial i se la va citar a declarar el 24 d'abril.

 

ARXIVAT A:
JuntsERCPSCCarles PuigdemontLaura BorràsMarta RoviraParlament de CatalunyaSalvador Illa
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut