La reina dona la benvinguda a Johnson al Palau de Buckingham (Reuters)
Londres

Boris Johnson, investit nou primer ministre britànic per la reina Elisabet II

En el seu primer discurs, el nou "premier" britànic ha promès complir amb el Brexit el 31 d'octubre i aconseguir un "acord nou i millor"

RedaccióActualitzat

Boris Johnson ja ha estat investit nou primer ministre del Regne Unit en substitució de Theresa May, que s'ha acomiadat del càrrec.

Qui va ser ministre d'Exteriors amb May ha estat nomenat, com obliga la tradició, per la reina Elisabet II en una audiència breu al Palau de Buckingham, on ha rebut el reconeixement oficial. La reina li ha encarregat formar govern.

Tot seguit, Johnson s'ha desplaçat a la residència oficial del 10 de Downing Street, on ha fet la seva primera compareixença com a "premier". Ha abordat el tema principal que l'ocupa prometent que el 31 d'octubre el Brexit es materialitzarà:

"Complirem les repetides promeses del Parlament fetes a la gent de marxar de la Unió Europea el 31 d'octubre, sense peròs ni condicions."

 

 

Primer discurs de Boris Johnson a Downing Street com a primer ministre (Reuters)

 

 

Un acord "nou i millor"

Johnson ha reiterat que aconseguirà un "nou acord, un acord millor", tot i que la Unió Europea li ha repetit en diverses ocasions que el text acordat és l'únic possible, encara que el Parlament britànic ja l'ha rebutjat tres vegades. Això va ser, precisament, el que va provocar la dimissió de Theresa May.

El nou primer ministre, però, també ha dit que la possibilitat que el Regne Unit abandoni la Unió Europea sense pacte és "remota".

També ha parlat sobre el seu desig "de crear una nova relació amb els amics europeus, més propera i més eficaç". Amb el mateix to cordial, Johnson ha promès aconseguir que els britànics estiguin més units, en referència a Irlanda del Nord:

"Soc el primer ministre de tot el Regne Unit."

 

Johnson també ha tingut paraules per als crítics, que li han dedicat un autobús on l'acusen de "mentider":

"Compareixo davant vostre per dir-vos, poble britànic, que els crítics s'equivoquen. Els dubtosos, els fatalistes, els tristos, s'equivocaran un cop més.  La gent que aposti contra la Gran Bretanya perdrà la camisa, perquè la confiança en la nostra democràcia serà restaurada."

 

Autobús dels opositors a Boris Johnson (Reuters)

 

Els nous ministres de Johnson

Boris Johnson ja ha començat a nomenar els seus ministres. Dominic Raab serà el ministre d'Exteriors, en substitució de Jeremy Hunt, que va rivalitzar amb Johnson a les primàries del Partit Conservador i va ser desbancat. Raab també va ser aspirant a succeir a Theresa May, però va quedar eliminat a la segona votació. Va ser ministre del Brexit l'any passat i se'l considera de l'ala més euroescèptica dels "tories".
 

Dominic Raab, nou ministre d'Exteriors, a Downing Street (Reuters)


Altres titulars ja anunciats són Sajid Javid, ministre del Tresor; Stephen Barclay, ministre del Brexit; Ben Wallace, ministre de Defensa; Michael Gove, ministre de Gabinet; Elizabeth Truss, ministra de Comerç Internacional, o Matt Hancock, ministre de Sanitat i Serveis Socials.

Un dels nomenaments més polèmics ha estat el de Priti Patel com a ministra de l'Interior. És una defensora de la línia dura del Brexit i partidària, entre altres coses, de la reintroducció de la pena de mort. De fet, va ser expulsada del govern de Theresa May per reunir-se amb polítics israelians sense el seu permís.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
BrexitTheresa MayBoris JohnsonRegne UnitReina Elisabet II
Anar al contingut