El primer ministre britànic aquesta setmana al Parlament britànic (Reuters)
El primer ministre britànic aquesta setmana al Parlament (Reuters)

Boris Johnson alerta que la nova variant del coronavirus podria ser un 30% més letal

Actualitzat

El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, ha assegurat que la variant del coronavirus identificada al Regne Unit "podria ser més letal" que l'original.

Johnson ha comparegut aquest divendres acompanyat dels responsables sanitaris del seu govern per alertar que hi ha evidències que la variant de la Covid-19 detectada a Londres i altres localitats del sud-est d'Anglaterra "a més de contagiar més ràpidament, pot estar associada a un percentatge més gran de mortalitat".

Patrick Wallance, assessor científic del govern anglès, ha assegurat que els primers indicis apunten que amb la nova variant moren entre 13 i 14 persones de cada 1.000 contagiats de més de 60 anys, un increment d'un 30 o 40% per sobre de les 10 víctimes de la soca original. Però ha matisat que "les evidències encara no són fortes i que hi ha una certa incertesa sobre aquestes xifres".

El govern britànic afirma que les dades que es disposen sobre la nova variant són encara preliminars. Aquesta variant del coronavirus continua propagant-se per tot el planeta i ja s'ha detectat almenys en una seixantena de països.

El primer ministre britànic ha assegurat que les vacunes que s'estan administrant actualment són efectives contra el virus original i també contra les noves variants.

Més mortífera perquè sobrecarrega el sistema

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que la major mortalitat associada a aquesta soca del coronavirus la provocaria el fet que contagia més i, per tant, provoca més hospitalitzacions i sobrecarrega el sistema sanitari.

L'epidemiòloga de l'OMS encarregada de la gestió de la pandèmia, Maria Van Kerkhove, ha dit que quan hi ha més hospitalitzats "i els sistemes estan sobrecarregats hi ha més morts perquè els metges estan sobrepassats".

Campanya de vacunació contra la Covid a Londres (Reuters/John Sibley)
Campanya de vacunació contra la Covid a Londres (Reuters/John Sibley)

Van Kerkhove ha precisat que l'organisme no ha pogut avaluar encara la informació aportada pel ministre britànic, però que encara no s'ha trobat evidència científica que la variant del SARS-CoV-2 detectada al Regne Unit provoqui més morts.

Una altra epidemiòloga de l'OMS, Katherine O'Brien, ha dit que "encara és massa aviat per saber si les vacunes són menys eficaces en alguna de les noves variants".

Els experts acullen aquestes declaracions de Boris Johnson amb molta prudència. Consideren que calen més evidències científiques per demostrar que, realment, la variant britànica és més mortífera. El viròleg i investigador de l'IGTP i IrsiCaixa, Julià Blanco, assegura que "és una mica irresponsable" que Boris Johnson faci aquest anunci sense mostrar dades:

"Llançar aquestes afirmacions sense unes dades contrastades o almenys sense fer públiques aquestes dades per poder valorar-les és, com a mínim, una mica irresponsable. Les dades contrastades sí que ens indiquen que hi ha una major transmissibilitat. Per tant, una major transmissibilitat ja implica una major número de casos. I amb una taxa de mortalitat similar, ja implicarà un major nombre de morts".


Baixa incidència d'aquesta variant a Espanya

La variant detectada al Regne Unit del coronavirus només representa un 5% dels nous casos detectats a Espanya en els últims dies, segons va dir dimecres el director del centre d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón. 

Ara bé, si la nova variant evolucionés com ho ha fet al Regne Unit, podria ser dominant i representar entre el 40 i el 50% del coronavirus circulant cap a mitjans de març.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Regne Unit
Anar al contingut